Ion Cristoiu: De o lună de zile, la nivelul UE nu s-a luat nicio decizie privind imigranții, iar statele au acționat egoist. Dacă Rusia ar fi declanșat o invazie, tancurile rusești erau de mult la Atlantic

Ion Cristoiu: De o lună de zile, la nivelul UE nu s-a luat nicio decizie privind imigranții, iar statele au acționat egoist. Dacă Rusia ar fi declanșat o invazie, tancurile rusești erau de mult la Atlantic

Jurnalistul Ion Cristoiu comentează situația în care se află Europa din cauza valurilor masive de imigranți ce se îndreaptă din Orientul Mijlociu spre Vestul Europei și susține că de fapt ar trebui să ne alarmeze paralizia liderilor europeni, mai mult decât criza în sine.

E vorba de paralizia liderilor europeni, de la liderii Marilor Puteri pînă la liderii UE în fața unei provocări mai acătării. De o lună și ceva nu sînt semnele unei minime politici coerente, dar mai ales semnele că măcar un lider de Mare Putere ia hățurile în mîini și trece la rezolvarea Crizei.

De o lună de zile nu știm dacă liderii europeni sînt pentru primirea tuturor celor care vor veni din Lumea a treia, chiar și a celor care au de gînd să vină, atrași de tărîmul de bunăstare care e continentul, ceea ce înseamnă milioane de oameni, pentru că situația din Siria nu e singulară în Lumea a treia (Africa de exemplu dă în clocot de refugiați) sau pentru primirea doar a celor care au apucat să ajungă în Europa.

De o lună de zile nu știm dacă e vorba de sute de mii de oameni care vor rămîne toată viața în Europa sau doar pînă ce se sting conflictele din țările lor. De o lună de zile, liderii europeni nu ne spun dacă s-au desființat granițele sau dacă ele funcționează în continuare”, a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.

Jurnalistul subliniază faptul că de o lună de zile UE nu a luat nicio decizie, iar statele membre au acționat egoist. În aceste condiții, Rusia era de mult la Atlantic dacă ar fi declanșat o invazie a tancurilor rusești, concluzionează jurnalistul.

De o lună de zile la nivelul UE nu s-a luat nici o decizie. Statele UE, inclusiv, dacă nu mai ales cele puternice, au luat decizii egoiste, ținînd de interesul propriu. S-au baricadat în interiorul frontierelor naționale, gata să trimită armata pentru a-i opri pe refugiați. Ar fi și asta o soluție. Cu o singură condiție. Ca liderii europeni să declare oficial că imigranții sînt nedoriți în UE. Ei nu fac asta. Ei continuă să trimită la televizor bezele imigranților și trupe să-i oprească la frontiere.

Dacă Rusia ar fi declanșat o invazie tancurile rusești erau de mult la Atlantic. În tot acest timp s-ar fi desfășurat mai multe reuniuni JAI și chiar un Consiliu European, iar Parlamentul european ar fi aprobat o Rezoluție în care condamnă invazia Rusiei!”, a mai scris jurnalistul.