Iranul susține că militanți kurzi recrutați de spionajul israelian voiau să arunce în aer o fabrică „sensibilă” din sectorul apărării

Iranul susține că militanți kurzi recrutați de spionajul israelian voiau să arunce în aer o fabrică „sensibilă” din sectorul apărării
Teheran, Iran. Foto simbol: Pixabay

Iranul susține că echipa de sabotaj pe care au reținut-o forțele sale de securitate era alcătuită din militanți kurzi care lucrau pentru Israel și care intenționau să arunce în aer un centrul industrial „sensibil” din sectorul apărării, potrivit presei iraniene de stat, transmite Reuters.

Iranul spune că militanții kurzi arestați fuseseră recrutați de spionajul israelian

Ministerul iranian al informațiilor anunțase arestările încă de sâmbătă, într-un moment în care tensiunile cu Israelul în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului sunt tot mai mari, însă nu a oferit detalii despre naționalitatea persoanelor reținute.

Instituția iraniană a declarat miercuri că ar fi vorba despre membri Komala, un grup kurd din opoziția iraniană, care ar fi fost recrutați de agenția israeliană de spionaj, Mossad, și ar fi primit explozibili puternici pentru atac.

Iranul, care își exprimă adesea îngrijorările în ceea ce privește presupusa prezență a Mossad în regiunea autonomă a Kurdistanului Irakian, a atacat zona cu rachete balistice în martie, spunând că țintește „centre strategice” israeliene. Teheranul sugerase că este o răzbunare pentru loviturile aeriene israeliene care au ucis militari iranieni în Siria.

Guvernul regional din Kurdistanul Irakian spune că atacul a vizat zone rezidențiale civile, nu locații care ar aparține altor țări, și a solicitat o anchetă internațională.

Tot în această lună, președintele american Joe Biden și premierul israelian Yair Lapid au semnat un angajament comun pentru a împiedica Iranul să intre în posesia armamentului nuclear. De partea cealaltă, Teheranul susține că programul său nuclear este pașnic și neagă că ar urmări să obțină o armă nucleară.

O agenție iraniană de presă apropiată de Gărzile Revoluționare din Iran a sugerat, miercuri, că Republica Islamică ar trebui să atace cu drone și rachete Mujahedin-e Khalq (MEK), un grup de opoziție care se află în exil în Albania.

Urmăriți B1TV.ro și pe