ISIS atrage tot mai mulți combatanți din rândul tinerilor cu educație aleasă și care provin din familii înstărite. ”A devenit o modă”, susține Ministrul de Interne din Bangladesh

ISIS atrage tot mai mulți combatanți din rândul tinerilor cu educație aleasă și care provin din familii înstărite. ”A devenit o modă”, susține Ministrul de Interne din Bangladesh
Foto: fardanews.rasanetv.ir

Cu o educație aleasă și provenind din familii înstărite, tinerii care au ucis 20 de ostatici în Bangladesh contrazic afirmația potrivit căreia jihadiștii provin din medii defavorizate și sunt persoane care au fost radicalizate în medrese (școli găzduite de moschei, în care se predă teologia islamică).

Șase bărbați au fost uciși sâmbătă, la finalul unei luări de ostatici revendicată de ISIS. Unul dintre ei ar putea fi doar o persoană care se întâmpla să fie prin apropiere, dar printre ceilalți cinci se numără un absolvent al celei mai importante universități particulare din Bangladesh, un student de 18 ani la o școală de elită și fiul unui oficial, membru al unui important partid politic.

Pe măsură ce grupurile de jihadiști de tipul Statului Islamic se concentrează pe recrutarea tinerilor din clasa mijlocie fără drept de vot, eforturile guvernului de a eradica extremismul par a avea tot mai puține rezultate, arată ndtv.com.

”Toți sunt bărbați tineri bine educați și care provin din familii bogate”, a declarat pentru AFP Asaduzzaman Khan, Ministrul de Interne. Întrebat de ce astfel de băieți ar alege să devină jihadiști, acesta a răspuns: ”a devenit o modă”.

În timp ce autoritățile din Bangladesh continuă să nege influența crescândă a ISIS în țară, gruparea a revendicat atacul, iar agenția sa de presă, Amaq, a postat imagini cu cei cinci tineri înarmați.

Aceeași situație există și în Pakistan, acolo unde autoritățile neagă prezența formală a ISIS. Totuși, un oficial de securitate pakistanez a declarat recent pentru AFP că autoritățile au destructurat mai multe celule teroriste ale ISIS care se ocupau de recrutarea de tineri din astfel de medii.

Taj Hashmi, un profesor care predă studii de securitate în SUA, a subliniat că mulți dintre saudiții care au stat în spatele atacului din 11 septembrie provin, de asemenea, din familii înstărite.

Acesta a mai susținut că tinerii din clasa de mijloc sunt bază de recrutare pentru grupurile teroriste islamiste cu mult înainte de apariția ISIS.

”Oameni marginalizați și furioși din clasele mai înalte ale societății au compLetat rândurile teroriștilor în ultimii 30 de ani”, a susținut profesorul.

Unul dintre autorii atacului din bangladesh a fost confirmat ca fiind Nibras Islam, 22 de ani, student la Monash University, până în ianuarie, când a dispărut.

Ulterior, el a fost la North South University, o instituție de învățământ superior care a devenit cunoscută mai ales după ce un fost student al acesteia a încercat să arunce o bombă în Banca Federală din New York, în 2012.

Un alt atacator a fost identificat de mai multe surse ca fiind Mir Saameh Mubasheer, student la o școală de elită cu predare în limba engleză. El a dispărut în februarie. Tatăl său, Mir Hayat Kabir, a susținut pentru Promthom Alo că s-a temut că fiul său, în vârstă de 18 ani, a fost spălat pe creier.

”Am simțit că este sub puterea unei vrăji. Am fost buni părinți și tot au reușit să-l ia de lângă noi”, s-a plâns tatăl.

Rohan Imtiaz, un al treilea atacator, ar fi fost student la Monash University, după ce a plecat de la Scholastica, instituție de învățământ la care predă mama sa. Tatăl lui, Imtiaz Khan Babul, este membru al unui important partid politic.

Doar unul dintre cei cinci a studiat la o medresa. Identificat ca fiind Khairul Islam Payel, acesta era fiul unui muncitor.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)