Israel: guvernul de coaliție de opt partide condus de Naftali Bennett a demisionat

Israel: guvernul de coaliție de opt partide condus de Naftali Bennett a demisionat

Guvernul a demisionat la doar un an de când se afla în funcție și dorește alegeri anticipate. Opoziția condusă de Benjamin Netanyahu vrea să formeze un guvern alternativ.

Coaliția vrea să-l împiedice pe Netanyahu să formeze un guvern alternativ

Coaliția dizolvată dorește să înainteze un proiect de lege pentru dizolvarea Knesset-ului (parlamentul unicameral cu 120 de locuri) chiar de miercuri pentru a-l împiedica pe Netanyahu să formeze un guvern alternativ cu deputați dezertori ai fostei majorități. Dacă proiectul legii de dizolvare a Knesset-ului este adoptat, atunci, din motive legale și religioase (sărbătorile evreiești de toamnă) al 25-lea scrutin parlamentar din istoria Israelului nu va putea fi convocat înainte de 25 octombrie.

Guvernul Bennett, care anul trecut a pus capăt unei perioade de 12 ani în care Netanyahu a fost prim ministru – cea mai lungă din istoria de 74 de ani a Israelului – a ajuns la un inevitabil sfârșit, pe care mulți i l-au prevăzut încă de la formare.

Drapel Israel / Foto: Unsplash.com

Cele opt partide ale coaliției – Yesh Atid (centru), Albastru și Alb (centru), Yamina (dreapta), Noua Speranță (dreapta), Israel Casa Noastră (dreapta), Partidul Muncii (centru stânga). Meretz (stânga radicală) și Ra’am (islamist) aveau un singur lucru în comun: dorința de a-l înlătura pe Netanyahu, judecat sub acuzații de corupție, din funcția în care părea să se fi eternizat.

Beneficiind inițial de sprijinul a 61 din cei 120 de deputați, guvernul a ajuns în situații imposibile și când a venit vorba de un proiect de lege privind prelungirea garanțiilor acordate coloniștilor evrei din Cisiordania ocupată, coaliția s-a prăbușit. Ministrul de externe Yair Lapid (liderul Yesh Atid, partidul cel mai numeros al coaliției) a preluat portofoliul interimar de prim ministru până la noi alegeri sau, dacă Netanyahu reușește, până la formarea unui guvern alternativ.

Cele mai recente sondaje de opinie dau opoziției – Likud (Netanyahu), Partidul Sionist Religios (extrema dreaptă), SHAS (ultra religios sefard) și Unitatea Torei (ultra religios așkenaz) exact 60 de mandate. Netanyahu speră să atragă într-o viitoare coaliție de guvernare și deputați din partidele Yamina, Israel Casa Noastră și Noua Speranță – toate trei conduse de foști colaboratori ai săi, care s-au întors împotriva celui mai longeviv prim ministru al Israelului.

Urmăriți B1TV.ro și pe