Israelienii în vârstă de peste 60 de ani urmează să fie vaccinaţi cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19

Israelienii în vârstă de peste 60 de ani urmează să fie vaccinaţi cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul Israelului, Naftali Bennett, va anunța sprijinul său pentru ca israelienii mai în vârstă să primească a treia doză de vaccin împotriva noului coronavirus după ce miercuri seară un grup de experți în sănătate a aprobat inițiativa.

Votul din partea comisiei nu a fost unanim, potrivit presei locale, dar o majoritate a susținut doza de rapel pentru israelienii în vârstă, pe fondul numărului crescând de pacienți grav bolnavi din ultimele săptămâni, scrie timesofisrael.

Oficialii din domeniul sănătății estimează că vor fi 1.000 de pacienți în stare gravă în total până la sfârșitul lunii august.

În timp ce majoritatea experților au susținut administrarea unei a treia doze israelienilor cu vârsta peste 60 de ani, unii au preferat să ridice pragul la 65 de ani. Haaretz a citat experți anonimi care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa datelor privind cea de-a treia doză, recunoscând totodată că amânarea unei decizii cu privire la această chestiune ar putea avea consecințe dezastruoase.

Grupului i s-au prezentat, de asemenea, cifre din Marea Britanie, în care scăderea eficacității vaccinului nu a fost la fel de puternică, posibil pentru că beneficiarii de acolo au trebuit să aștepte trei luni între prima și a doua doză, spre deosebire de israelienii care au așteptat aproximativ trei săptămâni.

Odată ce Bennett va lua decizia, problema va reveni directorului Ministerului Sănătății, Nachman Ash, a cărui aprobare este necesară pentru lansarea mai răspândită a celei de-a treia doze. Israelul a început să administreze un al treilea tip de rapel în urmă cu două săptămâni celor cu sistem imunitar grav compromis, stabilind un precedent mondial.

Bennett a indicat deja marți că Israelul se îndrepta spre distribuirea unui al treilea rapel.

„Suntem pe partea de sus, credeți-mă”, a spus Bennett în timpul unei vizite la o casă de bătrâni din Ierusalim. „De cel puțin o lună [lucrăm la] lucruri care trebuie să se realizeze. Suntem foarte apropiați. Cu cât vorbim mai puțin despre asta, cu atât sunt mai mari șanse să se întâmple. Ma ocup.”

Unii analiști au avertizat că cifrele privind eficacitatea vaccinului sunt predispuse la inexactități majore din cauza unei game de factori, inclusiv întrebări cu privire la existența unor date exacte cu privire la nivelurile de infecție în rândul celor nevaccinați, ceea ce este vital pentru astfel de statistici.

Bennett și-a reiterat apelul marți pentru ca oricine este eligibil, care nu este încă vaccinat, să facă acest lucru cât mai curând posibil.

Cifrele Ministerului Sănătății au arătat că 2.269 de israelieni au dat rezultate pozitive pentru COVID-19 marți, un nivel nemaivăzut de la mijlocul lunii martie. Miercuri au existat 149 de cazuri grave în Israel, mai mult decât dublu față de cifra de acum o săptămână.

Duminică, dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert din SUA în boli infecțioase, a declarat că problema dozelor de rapel este în discuție.

Fauci a spus că experții guvernamentali examinează datele timpurii, deoarece iau în considerare dacă recomandă persoanelor vaccinate să primească doze suplimentare de rapel. El a sugerat că unii dintre cei mai vulnerabili, cum ar fi transplantul de organe și pacienții cu cancer, sunt „susceptibili” de a fi recomandați pentru doze de rapel.

Ultima oră
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate
11:45 - Virgil Musta: Suntem, din nou, în al doisprezecelea ceas. Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede
11:40 - Cine este Mihai Dan Zarug de la Asia Express, sezonul 4. Cu ce se ocupă concurentul de la Antena 1 și cum a ajuns cunoscut
11:33 - DLAF a sesizat DNA și cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna: „Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”
11:22 - Furnizorii de gaze și energie au început să trimită notificări de creștere a prețurilor. Ce pot face consumatorii în această situație