Israelul autorizează de urgenţă antiviralul Paxlovid fabricat de Pfizer. Când ar urma să ajungă în România

Israelul autorizează de urgenţă antiviralul Paxlovid fabricat de Pfizer. Când ar urma să ajungă în România
Pastila anti-Covid dezvoltată de Pfizer, tot mai utilizată în SUA. Foto: Hepta.ro

Israelul a autorizat duminică pentru utilizarea de urgenţă antiviralul cu administrare orală Paxlovid, pastilă a companiei farmaceutice Pfizer pentru tratarea COVID-19, şi a comandat zeci de mii de doze pentru a începe să le administreze bolnavilor din ţară.

Israelul autorizează antiviralul produs de Pfizer

Israelul a comandat 100.000 de unități de pastile antivirale COVID 19 de la Pfizer, Paxlovid, pentru persoanele cu vârsta de 12 ani sau peste, cu risc de îmbolnăvire gravă, a declarat sâmbătă un oficial israelian, confirmând sursele din presă.

Channel 12 TV a declarat că premierul israelian Naftali Bennett a fost de acord cu înțelegerea într-o conversație telefonică cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Nu a existat nicio confirmare imediată din partea companiei, scrie Reuters.

Primul tratament oral și la domiciliu pentru COVID-19, Paxlovid a fost eficient în proporție de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat de îmbolnăvire severă, potrivit datelor din studiul clinic al Pfizer. Datele recente de laborator sugerează că medicamentul își păstrează eficacitatea împotriva variantei Omicron.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.

Este de aşteptat ca prima livrare a acestui medicament să ajungă în Israel miercuri, a transmis Ministerul Sănătăţii din Israel printr-un comunicat de presă.

Când ar urma să ajungă în România primul antiviral anti-COVID

Ministerul Sănătății anunța în 23 decembrie că a început demersurile pentru a aduce în România Paxlovid, primul antiviral împotriva COVID-19, produs de Pfizer și aprobat de FDA (Agenția pentru Medicamente din Statele Unite).

În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.

„La mai puţin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România. În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătăţii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii companiei Pfizer pentru a identifica soluţii în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienţii români”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe