Italia a confiscat active de peste 141 milioane euro de la arhitectul care ar fi proiectat „palatul lui Putin” de la Marea Neagră

Italia a confiscat active de peste 141 milioane euro de la arhitectul care ar fi proiectat „palatul lui Putin” de la Marea Neagră
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Klimentyev

Autoritățile italiene au confiscat active în valoare de peste 141 milioane euro de la un arhitect care a proiectat proprietatea de lux de la Marea Neagră care a fost supranumită „palatul lui Putin” de către opozanții președintelui rus, transmite Reuters.

Active de peste 141 milioane euro confiscate de autoritățile din Italia de la arhitectul care ar fi proiectat „palatul lui Putin”

Poliția economică italiană a transmis miercuri un comunicat de presă în care a anunțat că a confiscat bunurile unui „profesionist cunoscut” din Brescia, oraș aflat în nordul Italiei, și a invocat presupuse infracțiuni fiscale.

Două surse au precizat pentru Reuters că ar fi vorba despre bunurile lui Lanfranco Cirillo, arhitectul unei proprietăți uriașe de la Marea Neagră care în Rusia a devenit cunoscută sub denumirea de „palatul lui Putin”, în condițiile în care un om de afaceri susține că ar fi fost construită chiar pentru președintele rus.

Avocatul lui Cirillo a confirmat că activele clientului său a fost confiscate, dar susține că nu a comis nicio fărădelege în ceea ce privește legislația fiscală italiană. Cirillo a  primit cetățenie rusă în 2014, spune avocatul.

„Arhitectul, care se afă la Moscova, este foarte dezamăgit de faptul că achiziționarea unor proprietăți și lucrări de artă prestigioase în Italia și asigurarea traiului pentru soția și fiica sa sunt folosite pentru a argumenta că și-a înscenat mutarea în străinătate”, susține avocatul Stefano Lojacono.

Printre bunurile confiscate se regăsesc un elicopter, proprietăți de lux și importante lucrări de artă, a menționat poliția economică din Brescia.

Vladimir Putin a negat că ar avea vreo legătură cu proprietatea de lux de la Marea Neagră. Subiectul a reapărut pe scena publică în prima parte a anului 2021, odată cu încarcerarea lui Aleksei Navalnîi, un critic cunoscut al Kremlinului, care a declarat într-un mesaj video că adevăratul proprietar al palatului este președintele Rusiei.

Într-un interviu acordat televiziunii italiene în aprilie, Cirillo a recunoscut că el a proiectat clădirea, dar a susținut că a fost comandată de un grup privat și că el nu a avut nicio relație cu Vladimir Putin.

„Este o nebunie să crezi că președintele unei țări atât de importante ar avea nevoie să construiască un palat pentru el însuși”, declara arhitectul.

Urmăriți B1TV.ro și pe