Italia a prelungit starea de urgență până la 15 octombrie

Italia a prelungit starea de urgență până la 15 octombrie

Starea de urgență va rămâne în vigoare în Italia până în octombrie, după ce Senatul a votat marți prelungirea ei, propusă de Guvernul Conte.

Guvernul italian a cerut extinderea stării actuale de urgență, care ar fo trebuit să expire la 31 iulie, până la jumătatea lunii octombrie.

„Virusul continuă să evolueze și nu și-a parcurs cursul. Ar fi inadecvat să suspendăm brusc o astfel de măsură eficientă ”, a declarat Conte Senatului în dezbaterea de marți, scrie thelocal.it.

În ciuda criticilor din partea partidelor de opoziție, demersul lui Conte a câștigat sprijinul Senatului. Camera inferioară, în care guvernul se bucură de o susținere mai mare, va vota măsura miercuri.

După săptămâni de deliberare, cabinetul italian a fost de acord să extindă starea de urgență până în octombrie. O rezoluție elaborată de parlament marți stabilește data de prelungire la 15 octombrie, a informat agenția de știri Ansa.

Conte a spus că extinderea este „inevitabilă”, adăugând că „în acest fel țara va fi mai sigură”. „Deși curba de contagiune și impactul Covid-19 asupra serviciului național de sănătate s-a redus semnificativ, iar acest lucru ne încurajează, cifrele ne spun că virusul continuă să circule în țara noastră”, a spus Conte.

Italia, în stare de urgență din luna martie

Starea de urgență, impusă la începutul focarelor de coronavirus în Italia, a permis guvernului să implementeze rapid măsuri de urgență printr-o serie de decrete.

Prelungirea perioadei va permite guvernului „să extindă măsurile necesare” și „să rămână în gardă pentru a interveni prompt dacă există o agravare a situației”, a explicat Conte.

Extinderea stării de urgență nu înseamnă automat că normele instituite în baza actualului decret de urgență, valabil până la 31 iulie, vor fi extinse.

Normele actuale, inclusiv restricțiile de călătorie și distanțele sociale actuale și cerințele de purtare a măștilor, vor fi revizuite de către miniștri, deoarece se preconizează că un decret actualizat va fi anunțat în zilele următoare.

Peste 35.000 de oameni au murit din cauza coronavirusului din Italia, prima țară lovită de criza globală de sănătate după China și peste 246.000 de persoane au fost infectate.

În mai, pe măsură ce ratele de infecție au început să scadă, Italia a diminuat blocarea strictă introdusă la începutul lunii martie, care a închis majoritatea magazinelor și afacerilor și a restricționat circulația.

Italiaintroduce carantinade 14 zile pentru cetățenii care vin din România și Bulgaria

Toți cetățenii care vin înItaliadin România și Bulgaria trebuie să intre automat în carantină pentru o perioadă de 14 zile odată ce ajung pe teritoriul statului italian, a anunțat Roberto Speranza, ministrul Sănătății de la Roma, pe Twitter.

„Tocmai am semnat un ordin care dispune carantina pentru cei care au petrecut ultimele 14 zile în România și Bulgaria. Această măsură este deja în vigoare pentru țările din afara UE și din afara spațiului Schengen. Virusul nu a fost învins și continuă să circule. Încă este nevoie de multă prudență”, a scris Roberto Speranza, ministrul italian al Sănătății