Italia și Franța solicită controale la frontierele interne ale UE

Italia și Franța solicită controale la frontierele interne ale UE
„Condițiile excepționale” stipulate pentru a permite statelor membre Schengen să introducă temporar controale vamale la granițele naționale în interiorul Uniunii Europene, ar putea fi modificate de Comisia...

„Condițiile excepționale” stipulate pentru a permite statelor membre Schengen să introducă temporar controale vamale la granițele naționale în interiorul Uniunii Europene, ar putea fi modificate de Comisia Europeană, a anunțat un purtător de cuvânt al Executivului Uniunii Europene, portivit Mediafax.

„Deja este posibil să reintroducem temporar controalele la frontierele naţionale. Noi încercăm să precizăm condiţiile în care acest lucru ar fi posibil”, a declarat Olivier Bailly.

Un proiect în această direcție ar putea fi conceput pe baza propunerilor ce vor fi formulate pe 4 mai de comisarul UE pentru securitate, Cecilia Malmstrom.  Acestea vor fi studiate de miniștrii de Interne ai statelor membre UE pe 12 mai.

Sursele precizează, că aceste controale vamale ar putea fi o adoptate „în ultimă instanţă” când o țară care are graniță externă în afara UE  nu își respect obligațiile de securizare a frontierelor externe ale UE.

Comisia a admis că acestă situație a apărut ca urmare a tensiunilor apărute între Franța și Italia, după ce autoritățile italiene au aprobat cererile de rezidență ale imigranților din Africa de Nord.

Franța și Italia au solicitat într-o scrisoare comună a președintelui francez, Nicolas Sarkozy, și a premierului italian, Silvio Berlusconi, Comisiei Europene „să analizeze posibilitatea restabilirii temporare a controalelor la graniţele interne”.