Japonia, a treia putere economică din lume, în recesiune după cutremur

Japonia, a treia putere economică din lume, în recesiune după cutremur
Japonia, a treia mare putere economică a lumii, s-a micşorat semnificativ în primele trei luni ale anului, după ce cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie au devastat teritoriul. Produsul intern brut a scăzut cu...

Japonia, a treia mare putere economică a lumii, s-a micşorat semnificativ în primele trei luni ale anului, după ce cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie au devastat teritoriul. Produsul intern brut a scăzut cu 0,9% în primul trimestru, au anunţat reprezentanţii Ministerului japonez al Economiei, citaţi de BBC.

Japonia este acum în recesiune, după două trimestre consecutive de declin. Potrivit analiştilor, consumul şi exporturile au fost cele mai grav afectate.

„Economia Japoniei este aşteptată să se menţină slabă înurmătoarea perioadă”, a spus, joi, ministrul Economiei, Kaoru Yosano.

Totuşi, oficialul este de părere că cererea de reconstrucţie cel mai probabil va spori creşterea: „Economia are puterea să-şi revină”.

Cel mai îngrijorător aspect al declinului este consumul privat, care a scăzut cu 0,6%, întrucât japonezii şi-au redus drastic din cheltuieli după cutremur. Consumul privat acoperă 60% din economia Japoniei.

Al doilea mare domeniu al celei de-a treia economii din lume, care a fost afectat de cutremur, este comerţul. Exporturile au fost devastate, în timp ce costurile importurilor au crescut.

Comerţul Japoniei a scăzut cu 34,3% în luna martie, în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut.

Totuşi, un aspect favorabil este cel al reconstrucţiilor, care ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra economiei, de îndată de investitorii vor începe renovările, lucru care se va întâmpla cel mai probabil la sfârşitul acestui an.

Banca Centrală a Japoniei a început joi şedinţa de două zile, unde se va discuta politica monetară.

„Puterea economiei Japoniei scade gradual”, a spus guvernatorul Băncii Japoniei, Masaaki Shirakawa.

Banca niponă a pompat miliarde de dolari în sistemul financiar al ţării pentru a stabiliza economia după cutremurul devastator.

Ultima oră
22:56 - Garda Forestieră Suceava susține că nu a identificat nereguli sau tăieri ilegale de arbori pe fondul forestier unde au fost agresați un activist și doi jurnaliști
22:47 - EXCLUSIV // City Insurance intră în faliment. Ce se întâmplă cu șoferii care au polițe de asigurare RCA
22:30 - Anda Adam s-a logodit: „Inelul e în seif, că e prea scump”. Cine e bărbatul care a cerut-o în căsătorie
22:11 - Valeriu Gheorghiță, convins că redeschiderea școlilor va duce la creșterea numărului de cazuri COVID în rândul copiilor: Proporțional, vor fi mai mulți și la ATI (VIDEO)
21:46 - Ce părere are Gică Hagi despre nunta Simonei Halep și a lui Toni Iuruc
21:45 - Valeriu Gheorghiță: La 15 octombrie am putea să depășim 17.000 de infectări pe zi, media la o săptămână. Asta înseamnă vârfuri de 20.000 de cazuri COVID pe zi (VIDEO)
21:28 - Alina Gorghiu și-a șters postarea în care condamna atacul mafiei pădurilor asupra activiștilor de mediu: „Ce se poate înțelege din asta? Gheorghe Flutur e în #echipacâștigătoare”
21:26 - Valeriu Gheorghiță: „Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare”
21:01 - Reprezentanța Comisiei Europene în România, reacție la cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, când documentau despre mafia pădurilor: Autoritățile să protejeze libertatea presei!
20:49 - Florin Cîțu răspunde contestatarilor: „Oricine spune că ar trebui să cadă acest guvern este o persoană iresponsabilă” (VIDEO)