Japonia anulează restricţiile de vânzare impuse anumitor alimente după accidentul de la Fukushima

Japonia anulează restricţiile de vânzare impuse anumitor alimente după accidentul de la Fukushima
Japonia a decis să anuleze restricţiile de vânzare a anumitor produse alimentare proaspete din zona centralei de la Fukushima, care au fost impuse din cauza riscurilor radioactivităţii, potrivit lui Yukio Edano,...

Japonia a decis să anuleze restricţiile de vânzare a anumitor produse alimentare proaspete din zona centralei de la Fukushima, care au fost impuse din cauza riscurilor radioactivităţii, potrivit lui Yukio Edano, purtătorul de cuvânt al Guvenului, citat de AFP.

Interdicţiile au fost introduse la sfârşitul lui martie pentru un număr de aproximativ zece sortimente de legume, între care spanacul provenind din patru prefecturi din apropiere de Fukushima, dar şi asupra laptelui proaspăt, din cauza nivelelor ridicate de radioactivitate.

„Guvernului i s-a cerut să anuleze interdicţiile privind distribuţia laptelui produs (în şapte comune) în prefectura Fukushima şi a spanacului din prefectura Gunma”, situată la sud de centrală şi la nord de Tokyo, a declarat purtătorul de cuvânt Yukio Edano.

„Eu cred că se îndeplinesc condiţiile pentru anularea interdicţiilor”, a adăugat el, fără să precizeze vreo dată în acest sens.

Autorităţile au anunţat o scădere a nivelului radioactivităţii în zona centralei nucleare în ultimele zile. Edano a precizat că autorităţile vor „inspecta nivelurile radioactivităţii din sol”, în regiunile în care se cultivă orez, din apropierea centralei, „pentru a autoriza sau nu fermierii să planteze orezul”.

O serie de ţări, între care Statele Unite, Canada, Rusia şi Taiwan, dar şi Uniunea Europeană (UE), au anunţat măsuri de interzicere sau restricţii la importurile de produse proaspete japoneze.