Japonia prelungește starea de urgență la Tokyo și o introduce și în alte regiuni: Gazda Jocurilor Olimpice se confruntă cu un trend pandemic alarmant pe fondul variantei Delta

Japonia prelungește starea de urgență la Tokyo și o introduce și în alte regiuni: Gazda Jocurilor Olimpice se confruntă cu un trend pandemic alarmant pe fondul variantei Delta
Tokyo, capitala Japoniei. Foto: Pixabay

Autoritățile nipone prelungesc starea de urgență în Tokyo și o extind către noi regiuni ale Japoniei, în condițiile în care gazda Jocurilor Olimpice se confruntă cu tot mai multe cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2, într-un trend epidemiologic ce pare să fie alimentat de varianta Delta.

Trend pandemic alarmant în Japonia

Japonia impune restricții atât în zonele din jurul capitalei nipone, cât și în orașul Osaka. Prim-ministrul Yoshihide Suga avertizează că virusul se răspândește la o rată fără precedent, îndemând populația să urmărească Jocurile Olimpice de acasă, transmite BBC.

Recrudescența epidemiei este alimentată de varianta mai infecțioasă a SARS-CoV-2, Delta.

„Dacă această creștere a infectărilor nu se oprește, vor crește cazurile cu simptome severe și sistemul medical ar putea fi pus sub și mai multă presiune”, spune Yoshihide Suga.

La rândul său, ministrul nipon al sănătății, Norihisa Tamura, declara că țara a intrat într-o nouă fază, una „extrem” de îngrijorătoare, a pandemiei.

„Cred că oamenii nu pot vedea la orizont și, fiind îngrijorați de cât va dura această situație, găsesc insuportabil să nu se poată întoarce la viața cotidiană obișnuită”, a afirmat Norihisa Tamura, citat de Reuters.

Japonia a înregistrat câteva succese de etapă în lupta cu pandemia de COVID-19, cu numărul de cazuri și decese rămânând luni întregi la un nivel relativ scăzut, însă acum înregistrează noi recorduri negative.

Starea de urgență din Tokyo, prelungită

Numărul cazurilor noi a depășit în premieră borna de 10.000 la bilanțul de joi, iar mai mult de o treime dintre acestea au fost depistate în capitală. Tokyo – orașul unde se desfășoară majoritatea probelor olimpice – a înregistrat recorduri negative timp de trei zile la rând, deși se afla deja într-o stare de urgență. Spitalele din oraș resimt tot mai multă presiune.

La Jocurile Olimpice au fost raportate 27 de infectări, astfel că totalul cazurilor depistate de la începutul lunii iulie a trecut de 200. Totuși, invocând strictul regulament de protecție sanitară, care prevede printre altele și lipsa spectatorilor, organizatorii neagă că evenimentul ar sta la baza trendului epidemiologic.

Trei regiuni nipone și orașul Osaka vor fi sub noi restricții între 2 și 31 august, iar măsurile aflate deja în vigoare la Tokyo vor fi prelungite până la finalul lunii.

Ultima oră
08:34 - Cine este, în realitate, băiatul de la SuperStar (Pro TV), cu chitara cu corzile rupte, care i-a făcut pe jurați să plângă
08:32 - Hamas a divulgat informații personale despre viitorul șef al contraspionajului israelian, demers ilegal în Israel. Palestinienii l-au pus pe R., următorul director Shin Bet, pe „lista celor căutați”
08:03 - Ministrul Agriculturii demisionează. Adrian Oros: Pentru premierul Florin Cîțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități / Nu există suficientă determinare pentru eradicarea pieței negre
08:00 - Noua conducere a Partidului Național Liberal se reunește, astăzi, în prima ședință a Biroului Executiv. Ar urma să fie discutată șefia Camerei Deputaților (VIDEO)
07:46 - Curtea Constituțională anunță astăzi dacă moțiunea de cenzură a USR și AUR poate ajunge sau nu la vot în Parlament (VIDEO)
07:24 - Începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID. Se vor administra doar seruri pe bază de ARN Mesager
23:56 - Dezastru la Dinamo. „Câinii”, umiliți cu 5-0 de CS U Craiova
23:55 - Nicuşor Dan: Nu există un singur indicator unde Bucureştiul să fie mai rău decât în administraţia Gabrielei Firea / Noua Comisie de Urbanism, alcătuită din profesionişti, oameni care nu au făcut porcării (VIDEO)
23:49 - ANCOM: Tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea, în consultare publică
23:34 - CNCAV: A început programarea în platformă pentru doza a treia de vaccin anti-COVID-19. Pașii de urmat