Japonia: Se încearcă reconectarea unui reactor de la Fukushima. Bilanț oficial: 16.400 de morți

Japonia: Se încearcă reconectarea unui reactor de la Fukushima. Bilanț oficial: 16.400 de morți
La o săptămână de la dezastru, muncitorii lucrează în regim de urgenţă la Centrala nucleară din Fukushima, şi încearcă să conecteze reactorul doi la electricitate, potrivit BBC. Conform presei japoneze,...

La o săptămână de la dezastru, muncitorii lucrează în regim de urgenţă la Centrala nucleară din Fukushima, şi încearcă să conecteze reactorul doi la electricitate, potrivit BBC. Conform presei japoneze, reactoarele trei şi patru vor fi reconectate în cursul zilei de sâmbătă.

Electricitatea este esenţială pentru a reporni pompele care trimit apă rece în reactoare, împiedicând scurgerile radioactive. Chiar dacă inginerii reuşesc să conecteze reactoarele la electricitate, nu se ştie încă dacă pompele vor funcţiona, deoarece ar fi putut avariate în cutremur, precum şi după exploziile repetate de la centrală.

“Lucrările de la uzină nu au progresat exact aşa cum speram”, a declarat un oficial al Companiei de Electricitate din Tokyo, citat de sursă.

“Muncitorii sunt constant supuşi la teste de iradiere”, a adăugat el.

Şeful Cabinetului Secretar de Stat, Yukio Edano, a declarat că cea mai mare îngrijorare o reprezintă reactorul trei care necesită stropire continuă cu apă.

Oficialii americani au spus că este posibil să dureze săptămâni întregi până când muncitorii vor avea control asupra centralei.

Două elicoptere militare au turnat, joi, tone de apă de mare pentru a preveni topirea  reactoarele trei şi patru.

Autorităţile japoneze au impus evacuarea pe o rază de 20 de km în jurul uzinei, şi au avertizat locuitorii de pe o rază de 30 de km să stea în casă.

Potrivit oamenilor legii, mai mult de 450.000 de  oameni au rămas fără locuinţe în urma cutremurului violent, iar bilanţul oficial al morţilor şi dispăruţilor, a ajuns la aproximativ 16.000.

O săptămână de la dezastrul din Japonia

Ultima oră
14:12 - Eugen Tomac (PMP): Comisia Europeană monitorizează situația comunității românești din Serbia, care e în continuare profund discriminată. Belgradul încalcă flagrant drepturile românilor
13:51 - Florin Cîțu: Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei în gestionarea valului 4 COVID / Laude pentru Cseke Attila, interimarul de la Sănătate (VIDEO)
13:41 - Loredana Groza, anunț după ce duminică a fost luată cu ambulanță. Cum se simte artista
13:37 - IOS 15, lansat oficial. Ce aduce nou sistemul de operare de la Apple
13:28 - Acces Direct, de la Antena 1, vine cu o nouă blondină: Cosmina Scăunașu. Cine este ea şi ce a spus Mirela Vaida
13:23 - Explozie a cazurilor de COVID: 6.789 în ultima zi, din care peste 1.000 doar în București. Încă un județ a intrat în scenariul roșu / Pandemia a mai făcut 129 de victime / 990 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:11 - Florin Cîțu: O să cer o anchetă pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 de Ministerul Sănătății
13:10 - UE susține Franța, în conflictul cu SUA, pe tema submarinelor nucleare. Care a fost poziția oficială a României / Scandalul se poate extinde și la noi, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
13:00 - Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea
12:43 - Sute de centre de vaccinare anti-COVID au fost închise temporar. Câte mai sunt funcţionale