Jens Stoltenberg: NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea războiului

Jens Stoltenberg: NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea războiului
Jens Stoltenberg anunță că Suedia a făcut „pași importanți” pentru a îndeplini condițiile Turciei în vederea aprobării cererii Stockholmului de aderare la NATO. Sursă foto: Hepta - DPA Images

NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea războiului, a precizat joi Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe comune cu Olaf Scholz, cancelarul german, la Berlin.

NATO va evita escaladarea conflictului din Ucraina

Secretarul general al NATO a mai spus că membrii alianţei nu pot considera pacea şi securitatea de la sine înţelese, potrivit BBC.

Stoltenberg a declarat că ”războiul preşedintelui Putin împotriva Ucrainei a spulberat pacea şi a şocat lumea”.

El a adus un omagiu forţelor ucrainene şi s-a angajat să le sprijine în continuare ”pentru a susţine dreptul la autoapărare consacrat în Carta ONU”.

Stoltenberg a felicitat Germania pentru sprijinul militar şi umanitar acordat Ucrainei şi, deşi a remarcat că ”NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea acestui război”, a avertizat membrii alianţei militare că ”nu putem considera pacea şi securitatea de la sine înţelese”.

”Ieri, miniştrii Apărării au început să analizeze ce trebuie să facem pentru a ne consolida apărarea şi disuasiunea pe termen lung. Acest lucru va necesita creşteri majore ale investiţiilor în apărare”, a subliniat Stoltenberg.

Stoltenberg, despre zona aeriană neutră în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi cu jurnaliştii la Bruxelles după o întâlnire a miniştrilor apărării alianţei. Stoltenberg a spus că aliații sunt uniți în decizia de a nu desfășura forțe la sol în Ucraina sau în spațiul aerian „pentru că avem responsabilitatea de a ne asigura că acest război nu va escalada dincolo de Ucraina”.

Stoltenberg a subliniat că Ucraina este o națiune suverană, independentă și „are propriul drept de a-și alege propria cale”. „Decide singură dacă aspiră sau nu la NATO”, a spus el, potrivit bbc.

Alianţa Nord-Atlantică nu va tolera niciun atac asupra vreunui stat membru, a declarat miercuri după-amiază secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, după reuniunea miniştrilor Apărării, afirmând că NATO se va adapta noilor realităţi şi îşi va reconfigura apărarea colectivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe