Jocuri periculoase făcute de Budapesta: Cum se poziționează Viktor Orban privind problema Cataloniei și privind maghiarii din Transilvania

Jocuri periculoase făcute de Budapesta: Cum se poziționează Viktor Orban privind problema Cataloniei și privind maghiarii din Transilvania

Premierul maghiar Viktor Orban nu se dă în lături sub nicio formă de la declarații controversate. În timp ce toată Europa urmărește cu îngrijorare situația din Catalonia unde separatiștii vor să își proclame independența față de Spania ca urmare a unui referendum ce a avut loc pe 1 octombrie și care a fost declarat neconstituțional de Madrid, premierul Orban și-a manifestat încă din septembrie decizia de "respecta dorința persoanelor" din Catalonia.

"Aceasta este o chestiune internă a spaniolilor și a catalanilor și ar trebui să fie decizia lor, cu toții trebuie să respectăm dorința cetățenilor, asta se numește democrația", a afirmat un purtător de cuvânt al premierului maghiar, conform Politico.

Cu toate acestea, prin declarații din luna septembrie privind Catalonia, oficialii maghiari nu au specificat și dacă Budapesta va recunoaște noul stat în cazul în care separatiștii își declarată oficial independența de Spania.

În acest context, reamintim că premierul Viktor Orban a anunțat la Cluj la începutul lunii octombrie că Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia etnicilor maghiari din Transilvania. (Detalii AICI)