Joe Biden și Vladimir Putin au început summitul virtual, o discuție probabil dominată de mișcările militare ale Rusiei la frontierele Ucrainei. Oficialii SUA amenință cu sancțiuni copleșitoare (VIDEO)

Joe Biden și Vladimir Putin au început summitul virtual, o discuție probabil dominată de mișcările militare ale Rusiei la frontierele Ucrainei. Oficialii SUA amenință cu sancțiuni copleșitoare (VIDEO)
Joe Biden (SUA) și Vladimir Putin (Rusia), la summitul de la Geneva din 16 iunie, la prima întâlnire față în față de la instalarea noii administrații americane. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Videoconferința dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, a început, marți, și este de așteptat ca discuția să fie dominată de situația încordată de la frontierele Ucrainei, unde Federația Rusă a mobilizat un număr impresionant de trupe pentru a doua oară în acest an. De altfel, în prefațarea evenimentului, mai mulți oficiali SUA au amenințat Moscova cu cele mai dure sancțiuni de până acum în eventualitatea unei invazii, transmite Deutsche Welle.

Summitul virtual dintre Joe Biden și Vladimir Putin a început. În vârful agendei ar putea fi mișcările militare ale Rusiei la frontierele Ucrainei

Anterior, Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin împotriva unei invazii în Ucraina, amenințând cu sancțiuni copleșitoare și cu sporirea sprijinului militar american către Europa de Est în eventualitatea în care liderul rus declanșează un conflict militar în regiune.

Înaintea discuției de marți, oficialii americani au spus că Washingtonul este gata să instituie cele mai dure sancțiuni de până acum dacă este nevoie, sancțiuni care vor viza cele mai mari bănci din Rusia și care le vor face din transformarea rublelor în dolari o misiune practic imposibilă.

Kievul și statele NATO au acuzat Federația Rusă că a comasat trupe în apropierea frontierei ruso-ucrainene. De partea cealaltă, Moscova a negat că ar avea intenții ostile și susține că postura trupelor sale este una pur defensivă.

Discuția celor doi lideri de stat vine după vizita efectuată de Joe Biden la memorialul închinat în memoria celor căzuți la Pearl Harbour, la a 80-a comemorare a atacului nipon asupra bazei navale americane din Hawaii.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre discuția Biden-Putin: În relațiile internaționale orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea

Fostul șef al diplomației române a vorbit despre situația tensionată din regiune și despre discuția Biden-Putin, marți, pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu, unde s-a arătat de părere că o intervenție militară generalizată „va putea fi evitată”.

„Se fac exerciții, se mobilizează armate pentru a-ți crește capacitatea la masa dialogului (…). Trebuie înțeles că în relațiile internaționale orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea, deci faptul că Biden și Putin se așază într-un anume tip de dialog este un lucru bun. Sigur, nu se vor negocia liniile roșii, așa cum ele s-au anunțat public, nu se vor negocia decizii care ulterior ar reprezenta precedente sau elemente de șantaj, dar pe de altă parte în mod clar se va negocia despre o lume viitoare a unui spațiu european extins și în mod categoric americanii, de această parte, vor veni și spre europeni cu o concluziile acestei negocieri. Ce vreau să vă spun este că nu se încheie prin întâlnirea Putin-Biden întregul subiect. Sigur, poate evolua și nu este nicio garanție că evoluția nu neapărat va fi una pozitivă”, a explicat președintele PMP, Cristian Diaconescu.