Joe Biden: Statele Unite vor veni în apărarea Taiwanului dacă va avea loc o invazie din partea Chinei

Joe Biden: Statele Unite vor veni în apărarea Taiwanului dacă va avea loc o invazie din partea Chinei
Foto: Hepta - Zuma Press / Oliver Contreras

Statele Unite vor veni în apărarea Taiwanului și își asumă angajamentul de a apăra insula pe care China o revendică, a declarat joi președintele american Joe Biden, deși Casa Albă a declarat ulterior că nu va exista nicio schimbare în politică.

„Da, avem un angajament de a face acest lucru”, a spus Biden pentru CNN, întrebat dacă Statele Unite vor veni în apărarea Taiwanului, care s-a plâns de presiunea militară și politică crescândă de la Beijing pentru a accepta suveranitatea chineză, scrie usnews.com.

În timp ce Washingtonul este obligat prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra, a urmat de mult o politică de „ambiguitate strategică” privind intervenția militară pentru a proteja Taiwanul în cazul unui atac chinez.

În august, un oficial al administrației Biden a declarat că politica SUA asupra Taiwanului nu s-a schimbat după ce președintele a sugerat că Statele Unite vor apăra insula dacă ar fi atacată.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Biden nu anunța nicio modificare în politica SUA și „nu există nicio schimbare în politica noastră”.

„Relația de apărare a SUA cu Taiwanul este ghidată de Legea privind relațiile din Taiwan. Ne vom respecta angajamentul în temeiul Legii, vom continua să susținem autoapărarea Taiwanului și vom continua să ne opunem oricăror modificări unilaterale ale statu quo-ului”, a spus purtătorul de cuvânt.

Biroul prezidențial din Taiwan, răspunzând la remarcile lui Biden, a declarat că poziția lor rămâne aceeași, ceea ce înseamnă că nici nu va ceda presiunilor, nici nu va „avansa nerăbdător” atunci când va primi sprijin.

Taiwanul va arăta o hotărâre fermă de a se apăra, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului prezidențial Xavier Chang într-o declarație, menționând, de asemenea, acțiunile concrete continuate ale administrației Biden pentru a-și arăta sprijinul „solid” pentru Taiwan.

Biden a spus că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze de forța militară a Washingtonului, deoarece „China, Rusia și restul lumii știu că suntem cei mai puternici militari din istoria lumii”.

„Ceea ce trebuie să vă faceți griji este dacă vor sau nu să se angajeze în activități care i-ar pune într-o poziție în care ar putea comite o greșeală gravă”, a spus Biden.

„Nu vreau un război rece cu China. Vreau doar ca China să înțeleagă că nu vom face un pas înapoi, că nu vom schimba niciunul dintre punctele noastre de vedere”.

Tensiunile militare dintre Taiwan și China sunt cele mai grave din ultimii 40 de ani, a declarat luna aceasta ministrul apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, adăugând că China va fi capabilă să organizeze o invazie „la scară largă” până în 2025.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE