Klaus Iohannis participă joi și vineri la summit-ul NATO de la Varșovia: Președintele va pune accent pe asigurarea unei prezențe Aliate înaintate echilibrate și proporţionale pe întreg flancul estic

Klaus Iohannis participă joi și vineri la summit-ul NATO de la Varșovia: Președintele va pune accent pe asigurarea unei prezențe Aliate înaintate echilibrate și proporţionale pe întreg flancul estic
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis va participa vineri și sâmbătă la Summitul NATO de la Varșovia, în cardul căruia vor avea loc mai multe reuniuni în formatul Consiliului Nord-Atlantic, o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, precum și o întâlnire în formatul Misiunii Resolute Support pentru Afganistan, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Printre obiectivele întâlnirii la nivel înalt de află, printre altele, adoptarea de măsuri privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, pe fondul multiplicării provocărilor de securitate, precum și proiectarea stabilităţii în vecinătățile estică şi sudică ale NATO, arată sursa citată.

În cadrul summit-ului, șeful statului va pune accent pe necesitatea continuării adaptării Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezențe Aliate înaintate echilibrate și proporţionale pe întreg flancul estic.

De asemenea, Klaus Iohannis va sublinia importanţa îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la Summitul precedent din Marea Britanie și va pleda pentru creşterea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, precum şi pentru sprijinirea eforturilor Aliate în plan regional de asigurare a stabilităţii şi securităţii.

”România susține adoptarea unei declarații comune NATO-UE, care va contribui la structurarea parteneriatului strategic între cele două organizații și sprijină eforturile NATO de consolidare a capacităţilor de apărare ale partenerilor Alianţei. În acest sens, în cadrul Summitului se va pune un accent deosebit şi pe aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia și Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul Președinției.

Totodată, Klaus Iohannis va susţine continuarea politicii „uşilor deschise” şi va saluta invitarea Muntenegrului ca al 29-lea stat membru al NATO.

De asemenea, cu ocazia acestui summit ”va fi reconfirmat angajamentul României pentru întărirea securității spațiului euro-atlantic, atât în ceea ce priveşte creșterea bugetului alocat apărării, cât și în privința contribuţiei țării noastre la stabilizarea Afganistanului şi la eforturile de combatere a ISIL/Daesh”, mai informează Administrația Prezidențială.

Tags: