După cutremure puternice în lanţ şi valuri tsunami ucigaşe, Japonia se confruntă acum cu ceea ce pare să devină cea mai mare catastrofă nucleară de după Cernobîl. O a treia explozie urmată de un incendiu a avut loc, marţi, la centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, existând scăpări radioactive în atmosferă. O mare parte a populaţiei a fost evacuată la timp din împrejurimile centralei, însă mulţi au ales să rămână în locuinţele lor, fiind acum blocaţi acolo. Se vorbeşte deja despre aproximativ 200 de oameni care au fost deja expuşi unor forme de radiaţii. În tot acest timp, informaţiile cu privire la nivelul de radiaţii din atmosferă sunt confuze. Anunţurile oficialilor japonezi sunt fie alarmante, fie uşor optimiste, fie pur şi simplu incomplete. În plus, se pare că nivelul radiațiilor a început să crească și în Orientul Îndepărtat Rus, armata fiind în alertă la ora actuală.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în urma exploziei de marţi, la centrala Fukushima au fost detectate emisii de până la 400 de millisievert (mSv) pe oră. Aceasta este unitatea de măsură pentru dozele de radiaţii care ajung în organism, iar expunerea la mai mult de 100 mSv pe an poate cauza diverse forme de cancer.
Nivelul 6 din 7 pe scara de alertă
Oficialii Autorităţii pentru Securitate Nucleară (ASN) din Franţa susţin că accidentul de la Fukushima poate fi încadrat la nivelul 5 sau 6 de gravitate, pe scara internaţională a evenimentelor nucleare. Nivelul maxim pe această scară este 7 şi a fost atins o singură dată, la catastrofa produsă în 1986 la Cernobîl.
„Este clar că ne aflăm la nivelul 6, care este un nivel intermediar între ceea ce s-a întâmplat la centrala americană Three Mile Island în 1979 şi ce s-a întâmplat la Cernobîl”, a declarat preşedintele ASN, André-Claude Lacoste, citat de Reuters.
„Suntem la începutul unei crize care ar putea să dureze săptămâni întregi”, a mai spus Lacoste.
După prima deflagraţie produsă la reactorul 1, în cursul zilei de sâmbătă, autorităţile nipone au clasat incidentul la gradul 4.
Avertismente pentru populaţie
Prim-ministrul japonez Naoto Kan i-a avertizat pe cei care locuiesc pe o rază de până la 30 de kilometri de centrala nucleară să nu părăsească domiciliile, după ce mii de rezidenţi au fost deja evacuaţi în urma exploziei care s-a produs sâmbătă la unul dintre reactoare.
Reactoarele de la Fukushima, ţinute sub control de 50 de muncitori
„Pericolul să apară noi scurgeri radioactive este în creştere”, a anunţat premierul, făcând totodată un apel la populaţie să rămână calmă.
La rândul său, secretarul general al Guvernului, Yukio Edano, a susţinut că nivelul ridicat al radiaţiilor detectate marţi dimineaţă în atmosferă „va avea cu siguranţă efecte negative asupra corpului omenesc”.
Un copil este testat pentru radiaţii, în oraşul Nihonmatsu
Blocaţi în locuinţe
Deşi situaţia de la Fukushima a început să devină alarmantă încă din 12 martie, când a avut loc prima explozie la centrală, mulţi locuitori din împrejurimi au refuzat sau nu au reuşit să evacueze la timp zonele afectate, fiind în prezent blocaţi în propriile domicilii. Primarul din Fukushima, Tananori Seto, a declarat că cei care locuiesc pe o rază de până la 20 de kilometri de centrala nucleară vor suferi consecinţe grave dacă ies pe străzi.
„Este prea periculos să iasă din case şi, chiar dacă o fac, nu vor putea fi preluaţi şi transportaţi într-un loc unde să fie în siguranţă, întrucât nu avem destul combustibil pentru automobile”, a spus edilul. „Avem nevoie de mai multe informaţii de la Guvern. Sunt pre puţine informaţiile pe care le primim”, a continuat acesta.
Noi explozii şi incendii la centrala Fukushima
Într-o conferinţă de presă, primarul din Fukushima a mai spus că speră ca cei care sunt blocaţi în case să urmărească posturile de televiziune sau radio pentru a fi la curent în permanenţă cu evoluţia situaţiei.
Risc ridicat de contaminare
„Nu ieşiţi nici măcar pentru a întinde rufele la uscat. Dacă aveţi deja haine pe balcoane, nu le aduceţi în casă pentru că sunt deja contaminate”, a avertizat primarul Tananori Seto, citat de Daily Mail.
Oamenii au fost sfătuiţi să se spele dacă au impresia că au fost contaminaţi, însă în multe locuri nu mai curge apă la robinet. În plus, apa depozitată în rezervoare aflate în afara locuinţelor este oricum contaminată, conform oficialilor.
În total, aproximativ 450.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele afectate de dezastre, la care se adaugă alţi 180.000 din apropierea centralei nucleare Fukushima. 190 de persoane au fost deja expuse la o formă sau alta de radiaţii. Aproximativ două milioane de case au rămas fără curent electric, iar alte 1,4 milioane nu au apă potabilă.
O femeie vorbeşte cu fiica sa, izolată după ce a prezentat semne de contaminare
Panică la Tokyo
Locuitorii din Tokyo au fost şi ei cuprinşi de panică, după ce nivelul radioactivităţii a crescut alarmant marţi dimineaţă. Mulţi au părăsit deja capitala, în timp ce alţii îşi fac provizii de mâncare.
Radiaţiile din Saitama, în apropiere de Tokyo, sunt de 40 de ori mai mari peste nivelul normal, insuficient să îmbolnăvească oamenii, dar de ajuns să îi sperie pe cei aproximativ 12 milioane de oameni care trăiesc în metropolă.
Nivelul radiaţiilor, de 40 de ori mai mare în apropiere de Tokyo
Cetăţenii din zonele afectate au fost sfătuiţi să plece cât mai repede, turiştii să-şi amâne vacanţele, iar companiile multinaţionale fie să-şi trimită angajaţii acasă, fie să îşi mute sediile în zone din afara capitalei, unde au fost detectate radiaţii mai slabe.
Marți, nivelul radioactivității din localitatea Maebashi, aflată la 100 de kilometri nord depărtare de Tokyo, era de 10 ori mai mare decât nivelul normal, conform agenției oficiale de știri din Japonia, Kyodo News. Vaporii radioactivi au ajuns la scurt timp şi în Tokyo, însă oficialii susțin că până acum acestea nu reprezintă „o problemă”.
Informații confuze
În ultimele zile, datele oficiale anunţate de autorităţi au devenit din ce în ce mai confuze. Unii susţin că nivelul radiaţiilor din atmosferă a atins cote alarmante, existând deja zeci de persoane contaminate. Alţii susţin contrariul, că radioactivitatea a scăzut şi că situaţia este relativ sub control. Din păcate, însă, balanţa pare să încline spre anunţurile negative, acest lucru fiind confirmat şi de alerta emisă în alte ţări.
Oficialii japonezi, acuzaţi că ascund informaţii despre scurgerile radioactive
În oraşul rusesc Vladivostok, aflat la circa 800 de km nord-vest de centrala Fukushima şi în care trăiesc circa 600.000 de oameni, radioactivitatea era cu 1 micro Roentgen pe oră mai ridicată marţi dimineaţă, faţă de nivelul raportat cu 6 ore înainte, conform Ministerului regional de Interne.
De altfel, autorităţile din Rusia au anunţat deja că sunt în alertă. Dacă se impune, militarii sunt pregătiţi să evacueze locuitorii din insula Sakhalin şi din sudul insulelor Kurile, aflat în centrul unei dispute teritoriale cu Japonia.
Nori radioactivi purtați de vânt
Oficialii din Orientul Îndepărtat Rus susțin că vântul va favoriza deplasarea aerului din zona poluată deasupra Oceanului Pacific, departe de teritoriul rus. Autorităţile monitorizează în prezent 71 de zone. În momentul în care s-au produs incidentele de marţi dimineaţă, în zona centralei Fukushima vântul sufla dinspre nord spre sud.
Cu o zi în urmă, oficialii americani au anunţat îndepărtarea temporară a Flotei a VII-a şi a portavionului Ronald Reagan de zona centralei nucleare Fukushima, după ce au trecut printr-un nor radioactiv. Un nivel scăzut de radioactivitate a fost detectat la 17 membri ai echipajului, aceasta fiind îndepărtată uşor, prin spălare cu apă şi săpun. Militarii au continuat să fie monitorizaţi, fiind în prezent în afara oricărui pericol.
Bilanţul oficial al victimelor provocate de tragicele evenimente petrecute zilele acestea în Japonia a ajuns la 2.800 de morţi, însă acesta continuă să crească pe zi ce trece. Autorităţile se aşteaptă ca numărul victimelor să depăşească 10.000.