Laura Codruţa Kovesi merge în Bulgaria, în prima vizită externă în calitate de procuror-șef european

Laura Codruţa Kovesi merge în Bulgaria, în prima vizită externă în calitate de procuror-șef european
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns, joi, în Bulgaria, în prima sa vizită externă de la începerea activității noului Parchet European (EPPO), informează Euractiv.com. Potrivit sursei citate, deplasarea făcută de Kovesi în Bulgaria este o surpriză, în condițiile în care nu a fost anunțat un program al vizitei sale.

Laura Codruța Kovesi, vizită în Buglaria, în calitate de șefă anoului Parchet European

Laura Codruța Kovesi este lăudată de bulgarii care își doresc o reformă a sistemului de justiție și care cer demisia actualului procuror general, Ivan Gheşev, acuzat de mulți că protejează oligarhia. Una dintre întrebările care se pun cu privire la vizita Codruței Kovesi în Bulgaria este dacă aceasta se va întâlni cu Ivan Gheşev.

De mai multe luni se cere demisia procurorului general al Bulgariei, iar situația a escaladat miercuri atunci când manifestanții au blocat intrările în Palatul Justiției de la Sofia.

Totul, în contextul în care, în ciuda criticilor venite din partea Comisiei Europene și a altor parteneri internaționali, în Bulgaria nu a fost condamnat, până acum, vreun politician de nivel înalt pentru corupție.

În timpul vizitei sale la sud de Dunăre, Laura Codruța Kovesi ar putea vorbi și despre faptul că până acum Bulgaria nu a reușit să propună candidați potiviți pentru cele 10 posturi de procuror european, doar patru poziții fiind deocamdată ocupate.

Noul Parchet European și-a început activitatea pe 1 iunie

Parchetul Europeanși-a început oficial activitateape 1 iunie.EPPOare sediul la Luxemburg și are misiunea de a combate utilizarea frauduloasă la fondurilor UE.

Recent, Laura Codruța Kovesicatalogaînceperea activitățiiEPPOdrept un moment istoric și atrăgea, totodată, atenția asupra riscului apariției unor delicte în legătură cu banii din fondul european de redresare post-pandemie.

”Sunt foarte mândră să fiu primul procuror-şef european şi să iniţiez acest nou Parchet European anti-fraudă, cred că începutulEPPOeste un moment istoric”,a spus Kovesi pentru agenția de presă EFE.