Le Figaro: N-ar fi mai simplu pentru guvernul român să dizolve poporul și să aleagă un altul?

Le Figaro: N-ar fi mai simplu pentru guvernul român să dizolve poporul și să aleagă un altul?
Cotidianul „Le Figaro” continuă, marți, seria de articole despre criza politică din România, de data aceasta informând publicul francez despre demisiile și demiterile din guvernul român, și despre cele mai...

Cotidianul „Le Figaro” continuă, marți, seria de articole despre criza politică din România, de data aceasta informând publicul francez despre demisiile și demiterile din guvernul român, și despre cele mai noi evenimente legate de referendumul de pe 29 iulie, pentru demiterea lui Traian Băsescu.

„În urma presiunilor >, ministrul de Interne a demisionat luni. >, sugera cândva Bertolt Brecht,” începe această publicație articolul, citându-l pe dramaturgul, poetul și regizorul de origine germană din prima jumătate a secolului trecut.

Le Figaro continuă prin a pune cumva în legătură acest citat cu situația din România de azi, relatând că „aceasta [dizolvarea poporului] este, practic, soluția aleasă de coaliția aflată la guvernare (USL, centru stânga) în București. La o săptămână după referendumul eșuat pentru demiterea președintelul de centru-dreapta Băsescu, USL refuză să îngroape securea războiului. Din contră, încurcătura politică este amplificată atât de mult încât ministrul de Interne Ioan Rus a preferat să arunce prosopul luni, considerând presiunile făcute asupra lui >.”

„Determinați să îl demită pe șeful statului în ciuda avertismentelor Uniunii Europene, care a denunțat atacurile asupra domniei legii, coaliția a contestat validitatea listelor electorale. Pe 29 iulie, peste 86 la sută dintre votanți au dorit demiterea lui Băsescu, dar participarea la vot a ajuns la doar 46%. Jucător necinstit, guvernul a afirmat azi că pragul de participare necesar pentru a valida rezultatul consultării populare (peste 50%) a fost întrunit dacă este determinat de către numărul persoanelor aflate pe listele preliminare ale recensământului de anul trecut, nu în conformitate cu listele electorale oficiale,” mai scrie ziarul.

Le Figaro adaugă și că guvernul „încearcă cumva, conform europarlamentarului Cristian Preda, >. În țara lui Eugen Ionesco, absurdul nu ucide… În ciuda dorinței lui, ministrul de Interne, membru al USL, se află în centrul controversei. Pe 24 iulie el declarase că listele fuseseră actualizate cu trei săptămâni înainte de consultarea populară. Doar că joia trecută, ministeul său a trimis Curții un alt mesaj, mai alambicat, indicând că nu putea garanta acuratețea listelor.”

La acel moment, chestroul de la Evidența Populației Constantin Manoloiu, în prezent anchetat penal pentru abuz în serviciu, i-a transmis superiorului său Ioan Rus că listele electorale nu reflectă numărul real al persoanelor cu drept de vot, iar Ioan Rus le-a dat mai departe către Curtea Constituțională.

„Ioan Rus, care susține că este > a declarat luni că demisionează pentru > amenințată de > din toate părțile. Ministrul a subliniat numele lui Traian Băsescu, care clamează frauda, dar și persoane din propria-i tabără, inclusiv Crin Antonescu, șeful partidului liberal și președinte în funcție,” mai povestește Le Figaro.Trebuie notat, însă, că Antonescu a demisionat din PNL la începerea interimatului, deoarece legea nu permite președintelui să fie membru al vreunui partid.

„Ce s-a întâmplat?” se mai întreabă ziarul francez. „În USL, confuzia pare totală. Crin Antonescu, care speră să îi succeadă lui Băsescu, visează cu voce tare la alegeri prezidențiale anticipate în septembrie și pare disperat să își îndeplinească scopul. Mai sigur, premierul Victor Ponta s-a înclinat oficial în fața urnelor.”

„Aceasta nu îl împiedică să ceară autorităților locale să lase totul și să actualizeze listele electorale până pe 31 august, când trebuie să se întâlnească Curtea Constituțională. Problema este că aceasta a lansat luni o notă prin care neagă cererea șefului guvernului: Curtea cere listele folosite la referendum și nu pe cele actualizate după.”

„Demisia ministrului de Interne a dus la o remaniere guvernamentală. Acesta este improbabil să oprească impasul aberant din clasa politică românească.”

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)