Libia, în pragul unui război civil. Gaddafi, divizat între solicitările propriei familii

Libia, în pragul unui război civil. Gaddafi, divizat între solicitările propriei familii
Dacă ar fi să ne luăm după programul CNN, în Libia se pregăteşte o schimbare de regim similară celei din Egipt. Numai că, la faţa locului lucrurile sunt mult mai complicate. Cel mai longeviv lider din zonă,...

Dacă ar fi să ne luăm după programul CNN, în Libia se pregăteşte o schimbare de regim similară celei din Egipt. Numai că, la faţa locului lucrurile sunt mult mai complicate. Cel mai longeviv lider din zonă, Muammar al-Gaddafi, nu pare deloc resemnat, cum s-a întâmplat cu omologul său egiptean, Hosni Mubarak. Mai mult, Gaddafi deţine încă un control apreciabil asupra serviciilor secrete şi armatei, structuri responsabile până acum de uciderea a peste 230 de persoane de la începerea revoltelor.

Saif Gaddafi, fiul mai mare al conducătorului Libiei, a promis deja populaţiei deblocarea reformelor şi a declarat pentru Al Jazeera că ţara se află în pragul unui război civil. De partea cealaltă, fiul mai mic, Mutassim, care conduce un serviciu de securitate, este văzut drept unul din cei care blochează orice schimbare la vârful puterii, refuzând ideea unui dialog cu opoziţia şi manifestanţii din stradă.

Petrolul, o miză considerabilă

Problemele lui Gaddafi nu se opresc însă aici. Liderul unuia dintre principalele triburi din Libia a anunţat la Al Jazeera că va opri exporturile de petrol către Occident dacă nu încetează violenţele. Libia este membru OPEC, iar petrolul reprezintă principala sursă de alimentare a economiei ţării.

Între timp protestele au ajuns şi în capitala Tripoli, după ce iniţial au început în celelalte oraşe mari din Libia. Încurajaţi de succesul revoluţiilor din Egipt şi Tunisia, poporul libian încearcă în aceste zile să scape definitiv de „colonelul Gaddafi” şi al său sistem economic denumit pompos „socialismul islamic”. Rămâne de văzut cum va gestiona Gaddafi însuşi această situaţie delicată şi cât de mult va putea rezista în faţa valului de proteste interne şi a presiunilor din ce în ce mai mari venite din partea ţărilor occidentale.

Urmăreşte LIVE situaţia din Orientul Mijlociu pe Al Jazeera.