Libia: Un jurnalist Al Jazeera și-a pierdut viața în urma unei ambuscade

Libia: Un jurnalist Al Jazeera și-a pierdut viața în urma unei ambuscade
Un cameraman al postului de televiziune Al Jazeera şi-a pierdut viaţa în Libia, după ce maşina în care călătorea împreună cu alte două persoane a fost surprinsă într-o ambuscadă în oraşul Benghazi. ...

Un cameraman al postului de televiziune Al Jazeera şi-a pierdut viaţa în Libia, după ce maşina în care călătorea împreună cu alte două persoane a fost surprinsă într-o ambuscadă în oraşul Benghazi.

Echipa Al Jazeera din care făcea parte cameramanul pe nume Ali Al Hassan Al Jabr filma un reportaj cu privire la protestele anti-guvernamentale din Libia. Al Jabr, în vârstă de 50 de ani, a fost atins de trei gloanţe și a încetat din viaţă în drumul spre spital.

“Colegul nostru a căzut la datorie. Echipele noastre din Libia muncesc în condiţii grele, motivate de etica specifică profesiei lor. Căutarea adevărului este ceea ce îi inspiră şi îi determină să continue această nobilă misiune. Nu vom fi intimidaţi de acest caz sau de vreun alt asalt. Cei ce încearcă să oprească Al Jazeera, prin acţiunile lor criminale, asasinându-ne colegii sau bruindu-ne semnalul trebuie să ştie că adevărul nu poate fi ţinut sub tăcere. Soldaţii vor apăra misiunea nobilă a adevărului. Şi noi vom continua să îndeplinim această misiune, indiferent de costuri”, au declarat oficialii postului de televiziune.

Forţele de opoziţie îl acuză pe liderul libian Muamar Gaddafi de bruierea semnalului Al Jazeera.

Tragicul incident nu este însă izolat, întrucât există numeroase cazuri în care jurnaliştii străini au fost intimidaţi, iar unii dintre ei chiar arestaţi de autorităţile libiene, însă asasinarea lui Al Jabr pune într-o nouă perspectivă violenţele şi crimele din regiunea arabă. Incidentul demonstrează încă o dată pericolele cu care se confruntă  jurnaliştii în Libia.

Surse din Al Jazeera au declarat pentru The Guardian că echipa de jurnalişti a fost atrasă în ambuscadă, fiind chemată să filmeze un interviu, după care s-a deschis focul asupra maşinii acestora.

Oficialii postului de televiziune arab îl consideră responsabil de acest atac pe Muammar Gaddafi, punând asasinarea colegului lor pe seama acţiunilor anti-Al Jazeera iniţiate de liderul libian.

Jurnalist libian, ucis într-o ambuscadă

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică