Lider religios iranian, sancționat de Twitter după ce i-a transmis mesaje de amenințare lui Donald Trump

Lider religios iranian, sancționat de Twitter după ce i-a transmis mesaje de amenințare lui Donald Trump
Sursa Foto: Brett Jordan/ Pexels

Twitter sancționează încă un lider, după controversata decizie de a-i bloca contul lui Donald Trump. Platforma i-a limit accesul și lui Ali Khamenei, liderul suprem religios din Iran. Acestal-a amenințat pe nfostul președinte american, la jumătatea lunii ianuarie, în urma violențelor de la Capitoliu.

PotrivitDigi24, acesta a scris un mesaj controversat pe Twitter în limba arabă, însoțit de o imagine cu Trump în timp ce joacă Golf. Fostul președinte american era filmat în umbra unui avion militar sau a unei drone de mari dimensiuni, iar Khamenei a scris „Răzbunarea este inevitabilă”.

Ulterior, Twitter a șters postarea și a închis contul. Postarea ar avea legătură cu uciderea lui Qasem Soleimani, asasinat la început de 2020 de o dronă americană, la ordinul lui Donald Trump.

Donald Trump, acuzat că ar fi transmis mesaje care au incitat la violență

Manifesațiile violente de la Capitoliu au izbucnit la scurt timp după ceDonald Trumpa făcut unapel controversat pe Twitter, adresat votanților săi. O parte din mulțime a pătruns în clădirea Capitoliului, iar demnitariiau fost evacuați.

Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei luiJoe Bidenîn alegerile prezidențiale din 2020,Donald Trumpl-a rugat pe Mike Pence să blocheze procesul și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal.

„Statele vor să își corecteze voturile, despre care știu că sunt bazate pe iregularități și fraudă, iar procesul corupt nu a primit aprobarea legislativelor. Mike Pence nu trebuie decât să le trimită înapoi către state ȘI CÂȘTIGĂM. Fă-o, Mike, acesta este momentul pentru curaj extrem!”, a scris Trump pe Twitter.

După ce violențele au escaladat,Donald Trumpa publicat un nou tweet în care le cere protestatarilor să „rămână pașnici”, să evite orice violență și să respecte forțele de ordine.

Începând cu ora 1 (ora României), la Washington DC a fost instauratăstare de asediu. Muriel Bowser, primarul Washingtonului, le-a cerut oamenilor să stea în casă și a catalogat drept „rușinoasă” atitudinea protestatarilor care au intrat în clădirea Capitoliului. Pe perioada stării de asediu,nicio persoană nu mai are voie să iasă pe stradă, nici pe jos, nici cu mașina, în tot Districtul Columbia. Măsura nu se aplică muncitorilor esențiali și nici reprezentanților media.

La Washington DC,starea de urgențăa fost prelungită cu 15 zile.

Donald Trump, blocat deTwitterșiFacebook

Facebookl-a interzis peDonald Trumppentru 24 de ore. De asemenea, YouTube a șters mesajul președintelui în exercițiu.

Facebooksusține: „L-am șters pentru că, pus în balanță, suntem de părere că acesta mai degrabă contribuie decât reduce riscul de violențe”.

Twitter a blocat permanent contul lui Donald Trump.

„După o analiză atentă a Tweet-urilor recente de pe contul @realDonaldTrump şi a contextului din jurul lor, am suspendat definitiv contul din cauza riscului de incitare la violenţă în continuare.În contextul evenimentelor oribile din această săptămână, am precizat miercuri că încălcările suplimentare ale regulilor Twitter ar putea duce la acest lucru”, a transmis compania.

În zua încare a fost vandalizată clădirea Capitoliului din Washington DC, Twitter a şters postările lui Donald Trump în care încuraja susţinătorii săi la proteste.