Lideri importanți din Ungaria resping ideea reconcilierii româno-maghiare

Lideri importanți din Ungaria resping ideea reconcilierii româno-maghiare

Începând de miercuri, 19 iunie, a început cea de-a 28-a ediție a Universității de Vară de la Băile Tușnad. Acest eveniment este cunoscut drept locul în care în fiecare an se strâng numeroși politicieni importanți din Ungaria dar și din rândul comunității maghiare din România pentru a solicita și discuta despre autonomia Ținutului Secuiesc.

Istoricul Marius Diaconescu a făcut pentru blogurile Adevărul o scurtă prezentare a principalelor discuții și teme abordate la Băile Tușnad.

Acesta a remarcat cum vizita efectuată de Klaus Iohannis în Harghita și Covansa la începutul săptămânii a fost denaturată de către maghiari pentru a pentru a interpreta gesturile ca și cum ar fi o recunoaștere a Ținutului Secuiesc și a simbolurilor sale.

Printre cei prezenți la Băile Tușnad s-au numărat Zsolt Semjén, vicepremierul Ungariei, ale lui Zsolt Németh, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta şi ale lui Árpád János Potapi, secretar de stat în guvernul maghiar.

"Faptul că preşedintele României a ascultat imnul secuiesc stând în picioare arată că îl respectă, iar primirea steagului secuiesc şi dăruirea în schimb a steagului României este o recunoaştere a steagului secuiesc", este interpretarea dată de maghiari, relatează istoricul Marius Diaconescu.

Cu toate acestea, istoricul remarcă faptul că la Universitatea de Vară nu s-a intonat nici imnul secuiesc și nici nu a fost arborat vreun steag al Ținutului Secuiesc în ciuda faptului că maghiarii au pus mult accent pe aceste simboluri când a venit vorba de vizita lui Iohannis.

Istoricul Diaconescu a mai remarcat faptul că ungurii s-au arătat invidioși de faptul că președintele Iohannis a avut primul o vizită oficială la Casa Albă în mandatul lui Donald Trump și au insistat pe relațiile maghiaro-americane și pe o presupusă vizită pe care Viktor Orban ar putea să o aibă în Statele Unite.

Ultima oră
08:50 - Adrian Vasilescu (BNR): „Haosul liberalizării pieței a determinat o creștere de 46% a prețurilor la energie în România, caz unic în UE”. Care sunt perspectivele cu privire la inflație, pentru 2022
08:30 - Anunțul dr. Tudor Ciuhodaru, despre varianta Omicron: „Prin prisma mutațiilor e o variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală” (VIDEO)
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)