Limba română, materie obligatorie în două școli din Italia. Părinții elevilor italieni: Imigranţii sunt cei care ar trebui să ne înveţe limba, nu invers. Liga Nordului: E o nebunie

Limba română, materie obligatorie în două școli din Italia. Părinții elevilor italieni: Imigranţii sunt cei care ar trebui să ne înveţe limba, nu invers. Liga Nordului: E o nebunie
Foto: italymagazine.com

Limba română a devenit una dintre materiile obligatorii incluse în programa şcolară de anul acesta la două şcoli din regiunea italiană Lazio, informează actualitatea.it, potrivit evz.ro.
Măsura a provocat nemulțumiri în rândul părinților italieni care susțin că românii ar trebui să învețe limba statului în care se află, și nu invers.

Introducerea cursului de „Limbă, cultură şi civilizaţie românească”, printre materiile obligatorii de la institutele Corrado Melone şi Ladispoli 1 a fost decisă în contextul în care peste 20% dintre elevii înscriși la cele două școli sunt est-europeni, notează presa românească din regiune. Cursul de limba română are loc o dată pe săptămână. Există însă, în programa școlară și o altă oră de limba română, care este facultativă. Cursurile sunt predate de profesori români, selectați în urma unui concurs organizat de Ministerul Educaţiei din România.

”Ar trebui să introducă limba engleză obligatorie sau materii mai importante. Orele de limba română ocupă prea mult în programa şcolară. Şi apoi, imigranţii sunt cei care ar trebui să ne înveţe limba, nu noi să învăţăm româna”, susțin părinţii elevilor italieni care învaţă împreună cu copiii români.

Conducerile celor două instituții de învățământ încurajează studiul limbii române în şcoli.

„Cursul nu afectează cu nimic celelalte discipline, dimpotrivă, reprezintă o oportunitate şi pentru elevii italieni şi favorizează integrarea. Oricum, programa şcolară era bine ştiută de ceva timp. Părinţii care protestează ar fi trebuit să o citească”, a declarat unul dintre directorii celor două şcoli.

Pe de altă parte, măsura este aspru criticată de politicienii partidului extremist Liga Nordului, care califică drept ”o nebunie” introducerea studiului limbii române în cele două școli italiene.

„E o nebunie. În loc să îi punem să înveţe istoria, cultura şi legile italiene, noi îi obligăm pe copiii noştri italieni să înveţe limba şi cultură celor care vin aici. Ministerul să trimită imediat inspectori acolo, care să întrerupă imediat această insultă pentru copiii noştri”, a declarat Massimiliano Fedriga, un reprezentant al Ligii Nordului.

Proiectul „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” este finanţat de Guvernul României și este menit să favorizeze integrarea şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre elevii români şi colegii lor italieni.

Ultima oră
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie
16:45 - Florin Cîțu, către liberalii tulceni: Ați scos din Parlamentul României un om care făcea mult rău, un senator din Tulcea. Ați salvat România de un spion rus
16:23 - Salvamont România aniversează 52 de ani de activitate cu o nouă versiune a aplicației sale de mobil. Sabin Cornoiu: Este mai intuitivă și mai ușor de folosit
15:50 - Focar în SUA: 75% dintre persoanele cu COVID, vaccinate. Dr. Beatrice Mahler: „Aș susține varianta unei variante noi de vaccin” (VIDEO)
15:10 - 40 de români au rămas pe aeroportul din Barcelona. Țeapa care i-a lăsat „cu ochii în soare”
14:45 - Fast & Furious pe o autostradă din România: Un TIR, surprins în depășiri periculoase, cu 150 km/h (VIDEO)