Lituania atrage atenția asupra unei posibile invazii a Ucrainei de către Rusia, în timp ce toată lumea e cu ochii pe Belarus

Lituania atrage atenția asupra unei posibile invazii a Ucrainei de către Rusia, în timp ce toată lumea e cu ochii pe Belarus
Le Figaro: Alianţa Nord-Atlantică a intensificat prezența trupelor NATO poziţionate în România. „Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucţie a crescut”.Sursa Foto: Hepta.ro

Uniunea Europeană a declarat vineri că este alarmată de activitățile militare rusești în apropierea graniței cu Ucraina, după ce Washingtonul a cerut o explicație de la Moscova, arată publicația Barrons.

„Continuăm să urmărim situația și informațiile pe care le-am adunat până acum sunt destul de îngrijorătoare, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.

De asemenea, Lituania atrage atenția asupra unui posibil conflict militar între Rusia și Ucraina, în timp ce toți ochii sunt țintiți asupra situației din Belarus, arată publicația Reuters.

NATO este alături de Ucraina

La începtul lunii, Rusia a comasat peste 90.000 de militari la granițele cu Ucraina. sub pretextul „unei serii de exerciții de comandă și de mobilizare la scară largă”.

Chiar și așa, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat Rusia că alianța militară este de parte Ucrainei, în cazul unui conflict armat. Pentru a reduce tensiunile, Stoltenberg a îndrumat Rusia să fie transparentă în privința activităților militare.

„Trebuie să fim lucizi, trebuie să fim realiști cu privire la provocările cu care ne confruntăm. Iar ceea ce vedem este o consolidare militară rusă semnificativă, de amploare”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

„Vedem o concentrare neobișnuită de trupe și știm că Rusia a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capacități militare înainte pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva Ucrainei”, a mai adăugat acesta.

Vladimir Putin: Exercițiile din Marea Neagră reprezintă o adevarată „provocare” pentru Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că sunt 100.000 de trupe rusești la granița celor două state, iar țările occidentale au distribuit informații privind mișcările acestora și modul lor de operare.

Sâmbătă, președintele Vladimir Putin a declarat că exercițiile militare conduse în Marea Neagră de către NATO reprezintă o adevarată „provocare” pentru Rusia. De asemenea, președintele rus a declarat că intenția Rusiei de a ataca Ucraina este una „alarmistă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe