Tensiunile cresc la granița cu Ucraina: Rusia ar fi comasat 90.000 de soldați după exercițiile militare

Tensiunile cresc la granița cu Ucraina: Rusia ar fi comasat 90.000 de soldați după exercițiile militare

Tensiunile la granița cu Ucraina cresc de pe o zi pe alta iar o nouă criză diplomatică apare la orizont. Într-o declarație, ministerul ucrainian al Apărării a spus că a fost raportată o nouă comasare de către Comandamentul Forțelor Armate Ruse a unui număr de aproape 90.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina. Potrivit acestuia, motivul invocat este desfășurarea „unei serii de exerciții de comandă și de mobilizare la scară largă” în a doua jumătate a anului 2021, scrie thehill.com.

Noi acumulări de trupe la granița cu Ucraina

¬După finalizarea exercițiilor, unități ale Armatei 41 Ruse din Districtul Militar Central au rămas desfășurate de-a lungul graniței, în special în apropierea orașului Yelnya, care se află la aproximativ 260 km (160 de mile) de granița cu Ucraina, a precizat ministerul. . .

De asemenea, a mai spus că trebuie „remarcat” că Moscova „a recurs periodic la practica transferului și acumulării de unități militare pentru a menține tensiunile în regiune și presiunea politică asupra statelor vecine”.

Se pare că exercițiile au implicat componente ale districtelor militare de sud și vest ale Rusiei, precum și unități separate ale Armatei 41 ruse din Districtul Militar Central și trupe aeropurtate.

Tensiuni în creștere între Rusia și Ucraina

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia sunt mari din 2014, când Moscova a anexat Crimeea. La începutul acestui an, Rusia a strâns peste 100.000 de militari lângă granița cu Ucraina, tensionând relațiile dintre cele două națiuni.

Washington Post a raportat sâmbătă că o acumulare de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina îi îngrijorează atât pe oficialii americani, cât și pe cei europeni.

Ministerul Apărării din Ucraina a negat raportul luni, declarând însă că nu a înregistrat un transfer suplimentar de unități sau arme rusești, a informat Reuters.

Luni, Politico a raportat separat că Rusia adună trupe și echipament militar la granița cu Ucraina, pe baza imaginilor din satelit realizate de Maxar Technologies. Imaginile au arătat o acumulare de unități blindate, tancuri și artilerie împreună cu trupe în apropiere de Yelnya.

De asemenea, oficialii de la Kremlin susțin că Ucraina urmărește să atrgă Rusia într-un nou conflict militar.

„Vedem încercări de a lansa provocări, de a stârni o reacție a miliției și de a atrage Rusia într-un soi de acțiune de luptă”, a declarat Serghei Lavrov pentru televiziunea rusă de stat.

Urmăriți B1TV.ro și pe