Loc fruntaș pentru România la nivelul UE. Topul în care țara noastră a devansat Marea Britanie și Ungaria

Loc fruntaș pentru România la nivelul UE. Topul în care țara noastră a devansat Marea Britanie și Ungaria
Foto: Sam Swellis (Unsplash.com)

Ne-am obișnuit cu România să ocupe poziții rușinoase în clasamentele realizate la nivel european. O analiză INS însă, realizată în baza datelor Eurostat,plasează țara nostră pe un loc favorabil.

Statistica prezintă problemele de infrastructură ale locuințelor din UE, cu privire la scurgerile prin acoperiș, igrasie, tocurile de ferestre și podelele deteriorate. Aceste informații sunt exprimate procentual.

Astfel, în România, doar 10,1% din locuințe se confruntă cu astfel de probleme. Cipru (30,2%), Portugalia (26,9%), Ungaria (22,5%), Marea Britanie (17,6%) se numără printre statele care întâmpină probleme mult mai severeîn acest sens.România este pe locul 6 din 28 de state. Media europeană este de 13,9%.

Printre statele fruntașe se mai numără:Finlanda (4,6%), Slovacia (5,1%), Malta (7,1%), Cehia (7,7%).

Românii, proprietari dar fără bani

95,4% dintre locuințele din România sunt proprietate personală, potrivit unei analize realizate în 2019, fruntașă din acest punct de vedere. Aceasta este o consecință a sistemului comunist. În perioada 1966-1989 s-au construit 3,3 milioane de apartamente.

Cifrele care reflectă condițiile de viață mai proaste din România se referă la vacanțele pe care cetățenii și le permit. România este pe penultimul loc. Doar 58,9% își permit măcar o săptămână de vacanță, față de 28,9, media UE. Cel mai bine din acest punct de vedere stau cei dinSuedia (9,7%), Luxemburg (10,6%) și Austria (12,4%).