Londra își înăsprește măsurile de combatere a terorismului și va autoriza confiscarea pașapoartelor suspecților

Londra își înăsprește măsurile de combatere a terorismului și va autoriza confiscarea pașapoartelor suspecților
Foto: independent.co.uk

Londra va înăspri măsurile de combatere a terorismului pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), autorizând confiscarea paşapoartelor persoanelor suspecte şi împiedicând revenirea combatanţilor islamişti, a anunțat, vineri, premierul britanic David Cameron, citat de AFP.

„Vom introduce în curând o nouă lege pentru combaterea terorismului în Marea Britanie”, a afirmat premierul britanic, la Canberra.

„Noi prerogative (vor fi acordate) poliţiei de frontieră, pentru a confisca paşapoarte, astfel încât persoanele suspecte să fie împiedicate să călătorească, iar cetăţenii britanici (n.r. adepţi ai jihadului) să revină în ţară doar în anumite condiţii”, a explicat Cameron.

Potrivit presei britanice, textul, care urmează să fie discutat în Parlament în cursul acestei luni, ar urma să blocheze pentru cel puţin doi ani revenirea în Marea Britanie a persoanelor care au luptat în Siria şi în Irak. Interdicţia ar putea fi anulată doar în cazul în care persoanele vizate acceptă revenirea sub escortă, un proces în justiţie şi un program de „deradicalizare”.

Noua lege prevede, de asemenea, că acele „companii aeriene care nu respectă listele cu interdicţiile de călătorie (realizate de autorităţile britanice) nu vor mai primi autorizaţia de a ateriza în Marea Britanie”, a precizat premierul britanic.

Totodată, Cameron şi-a anunţat intenţia de a intensifica acţiunile împotriva „surselor ameninţărilor” teroriste, prin măsuri la adresa „predicatorilor extremişti” şi închiderea unor site-uri Internet cu un „conţinut dăunător”.

De altfel, la începutul acestei luni, noul director al serviciilor de informaţii (GCHQ), Robert Hannigan, a cerut marilor companii americane din domeniul Internetului, printre care Facebook şi Twitter, o mai mare cooperare în lupta împotriva grupărilor radicale islamiste, care folosesc mediul virtual pentru a comunica şi a recruta noi membri.

Marea Britanie a estimat că peste 500 de cetăţeni britanici s-au alăturat grupării Stat Islamic.