Macron îi avertizează pe francezi că vor fi nevoiți să facă sacrificii la iarnă, sindicatele cer salarii mai mari

Macron îi avertizează pe francezi că vor fi nevoiți să facă sacrificii la iarnă, sindicatele cer salarii mai mari
Sursa Foto: Hepta

Președintele Emmanuel Macron i-a avertizat miercuri pe francezi că urmează luni grele, în condițiile în care lumea se confruntă cu „o mare schimbare”, dar sindicatele au respins apelul său la sacrificii, spunând că lucrătorii au nevoie de salarii mai mari pentru a face față inflației în creștere, arată Reuters.

Bronzat și solemn, Macron a spus că „libertatea are un preț”

Vorbind în cadrul primei ședințe de guvern de după vacanța de vară, Macron, bronzat, dar cu un aer solemn, a declarat că lumea se confruntă cu sfârșitul abundenței de bunuri și resurse și „a unei anumite nepăsări”.

„Perioada prin care trecem acum … poate părea una grea și afectată de o serie de crize, fiecare mai gravă decât cealaltă”, a spus el, referindu-se la seceta, incendiile și furtunile care au lovit Franța în timpul verii, precum și la războiul din Ucraina și la perturbările comerțului mondial.

„Cred că ceea ce traversăm este mai degrabă o mare schimbare, o mare schimbare”, a spus Macron, îndemnându-i pe miniștrii săi să fie ambițioși și pe francezi să accepte să facă mai multe eforturi.

„Libertatea are un cost”, a mai spus Macron. „Bătăliile pe care trebuie să le ducem… vor fi câștigate doar prin eforturile noastre”.

Șeful sindicatului CGT spune că sindicaliștii sunt pregătiți să-și ceară în continuare drepturile

Macron, care a câștigat un al doilea mandat prezidențial în aprilie, dar apoi a pierdut majoritatea generală în parlament, se confruntă cu provocări dificile în următoarele câteva luni, inclusiv convingerea parlamentarilor reticenți să adopte bugetul 2023.

O întrebare-cheie va fi dacă va reînnoi plafoanele de prețuri la electricitate și gaze, care expiră la sfârșitul anului, și o reducere pentru combustibil, care, împreună, au contribuit la menținerea inflației franceze la un nivel mai scăzut decât în multe alte țări din UE.

În același timp, în Franța sunt în curs de elaborare reforme ale sistemelor de pensii și de ajutoare de șomaj, care ar putea declanșa proteste de stradă.

„Ne vom opune acestor noi sacrificii”, a declarat Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, la BFM TV după comentariile lui Macron, adăugând că protestele din septembrie vor solicita măsuri de creștere a salariilor și de limitare a creșterii prețurilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe