MAE: Autoritățile olandeze solicită dovada efectuării unui test COVID negativ la intrarea în țară

MAE: Autoritățile olandeze solicită dovada efectuării unui test COVID negativ la intrarea în țară
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile olandeze au hotărât că persoanele care intenționează să călătorească în teritoriu, începând cu data de29 decembrie, trebuie să prezinte un test PCR pentru SARS-CoV-2, negativ, efectuat în ultimele 72 ore. Documentul trebuie să fie tradus în engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză.

Măsura se aplică persoanele cu vârsta de peste 13 ani care călătoresc pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul, anunță Ministerul de Externe.

Companiile de transport au primit autoritateade a verifica dacă pasagerii care se îmbarcă în țările considerate de risc, printre care și România,pentru a călători spre Olanda, posedă respectivul test, în limita valabilității.Nu va fi permisă îmbarcarea persoanelor care nu vor prezenta rezultatul negativ al testului.Restricția se aplică și persoanelor aflate în tranzit aeroportuar.

Totodată, rezultatul negativ al unui test PCR SARS-CoV-2 prezentat la punctele de frontieră nu va exonera persoanele care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos din țările considerate de risc de recomandarea fermă de a intra în autoizolare timp de 10 zile de la data sosirii.

Categoriile de persoane exceptate de la prezentarea doveziitestului COVID-19 negativ

  • Persoanele cu vârsta sub 13 ani;
  • Lucrătorii și studenții din zona de frontieră (în limita a 30 dekm)
  • Titularii de pașapoarte diplomatice sau ID-uri diplomatice emise de MAE olandez
  • Șefii de stat și membrii de guvern
  • Persoanele care lucrează în domeniul transportului de mărfuri sau alte tipuri de transport (șoferii de camioane, persoanele care lucrează pe nave care transportă containere, vrachiere, cisterne, nave de pescuit, precum și persoanele care lucrează în sectorul energetic pe platformele de petrol și gaze și în parcurile eoliene, companiile offshore care furnizează servicii acestui sector și echipajul aerian, de croazieră și de feribot atunci când călătoresc în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu)
  • Navigatorii care dețin carnet de marinar și călătoresc în interes de serviciu. Excepțiile nu se aplică navigatorilor de pe iahturi comerciale sau ambarcațiuni de agreement
  • Pasagerii zborurilor care nu au Olanda ca destinație finală, dar trebuie să aterizeze pe un aeroport olandez din cauza unor circumstanțe neprevăzute
  • Pasagerii cu un ordin de călătorie NATO sau cu o viză NATO-2
  • Obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică, deocamdată, pentru persoanele care călătoresc cuautoturismul personal în Regatul Țărilor de Jos

Restricții de călătorie și în Turcia

Românii care intenționează să călătorească înTurciaîn perioada următoarevor trebui să prezinte un test molecular (PCR),negativ pentruSARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte intrarea pe teritoriu.

Așadar, pentru cei care călătoresc pe cale aeriană, măsura se aplicăîncepând cu 28 decembrie 2020. Pentru cei care intră înTurciape cale rutieră, feroviară și maritimă, măsura este valabilă începând cu30 decembrie 2020.