Maia Sandu, despre necesitatea modernizării armatei: Dacă Rusia vine peste noi, trimitem armata să ne apere cu sapa?

Maia Sandu, despre necesitatea modernizării armatei: Dacă Rusia vine peste noi, trimitem armata să ne apere cu sapa?
Maia Sandu a insistat că armata Republicii Moldova trebuie modernizată pentru ca țara să se poată apăra de Rusia. Foto: Hepta - Abaca Press / ABACA

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat că țara sa este și va rămâne una pașnică, dar are nevoie de echipament militar modern pentru a fi în siguranță. Aceasta a mai susținut că dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina, „probabil că nu am fi discutat prea mult despre necesitatea de echipare a armatei”.

Maia Sandu explică de ce e nevoie de modernizarea armatei R. Moldova

„Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, aşa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranţă la noi acasă şi vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situaţie foarte proastă, dacă nu era această agresiune din partea Rusiei împotriva Ucrainei, probabil că nu am fi discutat prea mult despre necesitatea de echipare a armatei”, a declarat Maia Sandu, potrivit Deschide.md.

Ea a subliniat că autoritățile de la Chișinău trebuie să fie pregătite pentru situația în care tragedia generată de ruși în Ucraina se va repeta și în Moldova. Sandu a precizat că că ea speră se nu se ajungă acolo, dar „nu depinde de noi”.

„Dacă Rusia încearcă într-o zi să vină peste noi, ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere? Repet, noi nu vrem să atacăm pe nimeni, nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim”, a mai spus Maia Sandu, într-o emisiune la postul public de televiziune, potrivit Agerpres.

Sandu: Nu am să vând o bucată de ţară doar pentru a avea jumătate de an gaze mai ieftine

Președinta Republicii Moldova a mai susținut, în aceeași emisiune, că i-a fost pur și simplu imposibil să semneze un contract cu Gazprom de livrare a gazelor naturale la un preţ mai mic. Oamenii vor plăti cu 63% mai mult.

„Eu nu am să mă apuc să vând o bucată de ţară doar pentru ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. Ţara noastră este independentă şi trebuie să ţinem la acest lucru. Este greu acum, este greu pentru toţi, inclusiv pentru că nu s-au dezvoltat între timp alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice. Pentru că nu a existat acest interes. Proiectele pe care le facem noi acum vor da rezultate peste 4-5 ani.

Cei care vorbesc astăzi despre contract, de ce nu au semnat contracte pe termen lung dacă ei au această capacitate şi au tot slujit Moscovei, în loc să slujească propriilor cetăţeni?”, a mai declarat Maia Sandu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră