Maia Sandu: „Republica Moldova are nevoie de o armată puternică şi bine echipată care să ofere ţării libertate de acţiune”

Maia Sandu: Republica Moldova are nevoie de o armată puternică şi bine echipată care să ofere ţării libertate de acţiune
Senator rus, avertisment pentru Maia Sandu. Foto: Maia Sandu / Facebook

Maia Sandu a declarat miercuri că Republica Moldova trebuie să investească mai mult în forţele sale armate, pentru a fi capabilă să răspundă provocărilor.

Maia Sandu, despre înarmarea Republicii Moldova

„O armată puternică şi bine echipată oferă ţării libertate de acţiune, încredere în forţele proprii şi opţiuni strategice. Prin urmare, trebuie să depunem eforturi financiare şi logistice serioase pentru a construi o armata profesionistă, modernă şi dotată”, a declarat Maia Sandu, potrivit deschide.md.

„Avem război chiar la graniţa noastră, deci înţelegem foarte bine acest lucru. În acest sens, Republica Moldova trebuie să preia experienţa altor state neutre de consolidare a forţelor sale armate”, a menţionat ea.

Cu această ocazie, Maia Sandu a oferit mai multe distincţii ofiţerilor şi specialiştilor din cadrul Marelui Stat Major şi a vizitat baza militară nr. 142, care găzduieşte spaţiile de locuit şi complexul sportiv în care se pregătesc soldaţii armatei naţionale.

Maia Sandu a declarat, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, că autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

„Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova.

Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a conchis președintele Republicii Moldova.

Situație critică în Transnistria

În Transnistria, regiune care de jure aparține Republicii Moldova, dar care de facto nu este controlată de Chișinău, a fost instituit cod roșu de pericol terorist pentru o perioadă de 15 zile. Măsura autorităților separatiste vine în contextul exploziilor înregistrate în ultimele două zile.

Cu toate acestea, Ucraina și analiștii de profil au descris incidentele drept o provocare. Kievul a acuzat Federația Rusă că se află în spatele unei operațiuni sub steag fals în Tranistria și că vrea să atragă regiunea separatistă în război.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:46 - Serghei Lavrov cere desființarea NATO: După dispariția URSS, nu mai există nici scopul existenței acestei alianțe / Occidentul a declanșat un război împotriva Rusiei
09:17 - Avertisment pentru Elon Musk: Twitter ar putea fi interzisă în UE dacă nu respectă regulile privind moderarea postărilor
08:57 - Emmanuel Macron a criticat, chiar la Washington, măsurile economice „superagresive” ale lui Joe Biden: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea”
08:33 - Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024: „S-a creat o stabilitate a celor două mari partide. Orice nou partid anti-sistem nu are șanse să ajungă la Putere”
08:07 - 1 Decembrie, Ziua Naţională a României: Spectacol grandios în Capitală. Sistemele HIMARS și Patriot, prezentate în premieră. Circa 150 de militari străini vor fi la paradă (VIDEO)
23:50 - Bill Clinton, testat pozitiv pentru COVID-19. Fostul președinte al SUA îi îndeamnă pe americani să se vaccineze
23:32 - Christine McVie, membră a trupei Fleetwood Mac, a murit la vârsta de 79 de ani
22:59 - Argentina și-a câștigat grupa și e mare favorită în duelul din optimile Cupei Mondiale / Mexic a bifat o premieră negativă după circa patru decenii
22:35 - Cristian Tudor Popescu: Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia
22:18 - Un iranian de 27 de ani a fost împușcat mortal în timp ce sărbătorea eliminarea țării sale de la Cupa Mondială din Qatar