Maia Sandu vrea o nouă abordare în formatul 5+2 și cere retragerea trupelor din Transnistria: „Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova”

Maia Sandu vrea o nouă abordare în formatul 5+2 și cere retragerea trupelor din Transnistria: „Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova”
foto: Facebook @ Maia Sandu

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, consideră că este nevoie de o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Ea a pledat pentru retragerea trupelor ruse și a subliniat că problema trebuie rezolvată pașnic, cu respectarea integrității teritoriale și în condițiile unui stat funcțional.

Maia Sandu vrea o nouă abordare în formatul 5+2 și cere retragerea trupelor din Transnistria

„Orice soluție trebuie să păstreze funcționalitatea statului Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, explicând că este nevoie de un plan concret pentru procesul de reintegrare, transmite Deschide.md.

În ceea ce privește retragerea trupelor ruse din Transnistria, președinta Maia Sandu a subliniat că în mandatul fostului președinte Igor Dodon, cunoscut pentru orientările pro-ruse, „nu s-a prea spus poziția oficială a Republicii Moldova, și anume că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului”.

„Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova. Am auzit care este poziția Rusiei care, din păcate, nu s-a schimbat. Pe lângă aceasta, mai avem problema armamentului din Cobasna care reprezintă un pericol și sper că o să putem să ajungem la o înțelegere destul de repede, așa încât să putem lichida destul de repede acel armament și să nu existe acel pericol pentru localitățile din jur, pentru că pericolul este foarte mare”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a vorbit și despre formatul de negocieri 5+2 și spune că este nevoie de o „abordare nouă”.

„Să nu ne preocupăm de rezolvarea a doar anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar, ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar. Pașii mici nu au reprezentat niște pași care duc spre reintegrare… Noi avem nevoie de o strategie care să fie împărtășită la nivel de societate privind procesul de reintegrare și care sunt etapele acestui proces. Obiectivul final să fie foarte clar – reintregirea țării și crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii R.Moldova”, a explicat Maia Sandu

Ultima oră
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)