Maia Sandu vrea o nouă abordare în formatul 5+2 și cere retragerea trupelor din Transnistria: „Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova”

Maia Sandu vrea o nouă abordare în formatul 5+2 și cere retragerea trupelor din Transnistria: „Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova”
foto: Facebook @ Maia Sandu

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, consideră că este nevoie de o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Ea a pledat pentru retragerea trupelor ruse și a subliniat că problema trebuie rezolvată pașnic, cu respectarea integrității teritoriale și în condițiile unui stat funcțional.

Maia Sandu vrea o nouă abordare în formatul 5+2 și cere retragerea trupelor din Transnistria

„Orice soluție trebuie să păstreze funcționalitatea statului Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, explicând că este nevoie de un plan concret pentru procesul de reintegrare, transmite Deschide.md.

În ceea ce privește retragerea trupelor ruse din Transnistria, președinta Maia Sandu a subliniat că în mandatul fostului președinte Igor Dodon, cunoscut pentru orientările pro-ruse, „nu s-a prea spus poziția oficială a Republicii Moldova, și anume că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului”.

„Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a Republicii Moldova. Am auzit care este poziția Rusiei care, din păcate, nu s-a schimbat. Pe lângă aceasta, mai avem problema armamentului din Cobasna care reprezintă un pericol și sper că o să putem să ajungem la o înțelegere destul de repede, așa încât să putem lichida destul de repede acel armament și să nu existe acel pericol pentru localitățile din jur, pentru că pericolul este foarte mare”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a vorbit și despre formatul de negocieri 5+2 și spune că este nevoie de o „abordare nouă”.

„Să nu ne preocupăm de rezolvarea a doar anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar, ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar. Pașii mici nu au reprezentat niște pași care duc spre reintegrare… Noi avem nevoie de o strategie care să fie împărtășită la nivel de societate privind procesul de reintegrare și care sunt etapele acestui proces. Obiectivul final să fie foarte clar – reintregirea țării și crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii R.Moldova”, a explicat Maia Sandu