„Marcu” vs. „Mailat”. Spaniolii, revoltaţi de românul care şi-a strangulat prietena: "Nişte gunoaie imigrante"

„Marcu” vs. „Mailat”. Spaniolii, revoltaţi de românul care şi-a strangulat prietena: "Nişte gunoaie imigrante"
Cazul românului care şi-a ucis prietena şi i-a arătat tatălui său cadavrul prin webcam este intens mediatizat în presa spaniolă. Peste 200 de publicaţii din Spania comentează teribilul caz. Treptat, subiectul...

Cazul românului care şi-a ucis prietena şi i-a arătat tatălui său cadavrul prin webcam este intens mediatizat în presa spaniolă. Peste 200 de publicaţii din Spania comentează teribilul caz. Treptat, subiectul începe să capete aceeaşi amploare pe care a avut-o crima comisă de Nicolae Mailat în Italia.

Cele mai multe comentarii la articolele apărute în presa spaniolă sunt critice la adresa românilor. Majoritatea se referă la numărul mare de infracţiuni în care sunt implicaţi conaţionalii noştri.

Legislaţia spaniolă este foarte permisivă. Ei ştiu asta, motiv pentru care  vin aici şi nu în altă ţară din UE, unde legile sunt restrictive şi dure. Politicienii sunt prea comozi ca să schimbe legile„, comentează un cititor al site-ului que.es.

„Sunt nişte gunoaie imigrante, întreţinute de stat„, completează un alt cititor.


ABC Madrid prezintă imagini cu mama victimei, care izbucneşte într-o criză de nervi în faţa camerelor de luat vederi. Ziariştii citează și o declaraţie a ei, prin care critică Guvernul din România. Potrivit publicației, femeia susține că Executivul de la București este corupt și vinovat pentru numărul mare de români care aleg să plece din țară.

„Complet diabolic!!!”, comentează un cititor spaniol revoltat.


Violeta Kosarcariu, mama fetei ucise // Foto: elpais.com

„Nu toţi românii sunt aşa!”

Printre comentariile postate la unele dintre articole se numără şi câteva care le iau apărarea românilor şi acuză tendinţa de generalizare a unui caz particular.

„Nu toţi românii sunt aşa! Şi românii muncesc din greu, lucru care e demonstrat! Dacă un spaniol e nebun şi îşi ucide soţia, nu înseamnă că toţi spaniolii sunt la fel! Nu aveţi niciun drept să judecaţi!”, notează o cititoare revoltată de comentariile spaniolilor.

„Ce s-a întâmplat ne afectează pe toţi, pe românii care trăiesc în Spania. Mi-ar plăcea să mă întorc în România, dar locuiesc aici şi respect legile acestei ţări, îi respect pe oameni (indiferent dacă sunt sau nu spanioli). Dacă ar fi fost vorba de un spaniol, ar fi stat altfel lucrurile? Nu, fireşte că nu. Dar de fiecarre dată când un străin face ceva rău suntem cu tiţii aruncaţi în aceeaşi oală”, notează un alt cititor revoltat.

Marcu, un Mailat al Spaniei

Dacă va fi găsit vinovat, Marcu Dorel riscă să petreacă cel puţin 25 de ani după gratii. O sentinţă similară a primit în urmă cu doi ani şi romul de origine română Nicolae Mailat, acuzat de uciderea, tâlhărirea şi agresarea sexuală a italiencei Giovanna Reggiani. Acesta Mailat trebuia totodată să plătească o amendă penală de 1.000 de euro şi daune materiale stabilite la 500.000 de euro.

Femeia în vârstă de 47 de ani a fost agresată în apropierea gării Tor de Quinto din Roma, la 30 octombrie 2007, trupul acesteia fiind abandonat într-un şanţ. În octombrie 2008, Mailat a fost condamnat la 29 de ani de detenţie şi la plata unor daune materiale de circa 500.000 de euro.

Cazul din Italia a venit pe fondul unor tenisuni deja existente referitoare la infracţiunile comise de romii veniţi acolo din România. Din acest motiv, a fost intens mediatizat la vremea respectivă, atât în Italia, cât şi în România.

Clasa politică, poliţia şi presa italiană s-au arătat extrem de indignate de infracţiunile şi violenţele romilor români, consideraţi „o bombă cu ceas”. La rândul lor, politicienii români au susţinut că întreaga situaţie a fost exploatată mai mult politic şi că problema trebuie rezolvată prin soluţii de combatere a infracţionalităţii şi nu a imigraţiei.

Pe tot parcursul procesului, Nicolae Mailat și-a susținut parțial nevinovăția, recunoscând tâlhăria, dar nu şi crima.

Urmăriți B1TV.ro și pe