Marea Britanie, acuzată de ipocrizie după ce a refuzat să acorde vize membrilor cheie ai unei orchestre de stat din Ucraina

Marea Britanie, acuzată de ipocrizie după ce a refuzat să acorde vize membrilor cheie ai unei orchestre de stat din Ucraina

Membrilor cheie ai unei orchestre de stat ucrainene li s-au refuzat vizele pentru a susține o serie de concerte în Marea Britanie în această lună, într-o „catastrofă” care, potrivit promotorului, l-a costat mai mult de 100.000 de euro.

Promotorul, Star Entertainment, a acuzat guvernul britanic de ipocrizie

Orchestra Khmelnitsky trebuia să efectueze luna aceasta un turneu în Marea Britanie cu două spectacole: Muzica din filmul Harry Potter, din Stăpânul inelelor, Hobbitul și Inelele puterii.
Spectacolele fuseseră promovate pe site-ul guvernului britanic ca un exemplu de relații britanico-ucrainene.

După ce orchestra a interpretat spectacolul în Belgia anul trecut, ambasadorul adjunct al Marii Britanii la Bruxelles, Chloe Louter, a salutat faptul că „este o onoare incredibilă ca o parte atât de emblematică a culturii britanice să fie interpretată de o orchestră ucraineană”.

„Au făcut mare caz de susținerea ucrainenilor, dar când a fost vorba de a le acorda vize pentru a cânta în Marea Britanie, nu au mai vrut să știe”, a declarat directorul executiv, Jaka Bizilj, cunoscut în industria britanică a divertismentului după ce a lucrat cu Richard Curtis la două proiecte cinematografice și cu Bob Geldof la Fundația Cinema for Peace, care l-a evacuat pe disidentul rus Alexei Navalny din Siberia la Berlin în 2020.

El a cerut secretarului pentru cultură, Lucy Frazer, să demisioneze dacă artiștii continuă să fie tratați astfel, afirmând că dificultățile de imigrare întâmpinate de un număr tot mai mare de artiști străini „dăunează cetățenilor britanici, culturii și relației cu Europa”.

Un număr din ce în ce mai mare de artiști străini se luptă să intre în Marea Britanie din cauza birocrației post-Brexit. Unul dintre aceștia a fost trupa germană de noise rock Trigger Cut, care a fost respinsă săptămâna trecută la Calais după ce le-a spus polițiștilor de frontieră că are o slujbă de zi fără legătură cu muzica.

Orchestra ucraineană ar fi trebuit să își înceapă turneul în Marea Britanie cu un spectacol la Portsmouth pe 1 aprilie. Dar cu o zi înainte, membrii cheie, inclusiv dirijorul și patru dintre membri, nu primiseră încă vize.

Au rămas blocați la Paris timp de o săptămână, așteptând ca ambasada britanică să le elibereze vizele. La două zile după ce trebuia să înceapă turneul, li s-a spus că trebuie să plătească 15.000 de euro pentru vizele de urgență.

Aceste vize „express” de 24 de ore nu au fost eliberate la timp, a declarat Bizilj, care a acuzat guvernul britanic că „ține orchestra ostatică” la Paris. „Nu a existat niciun motiv real pentru refuz. A fost doar o discriminare aleatorie a artiștilor ucraineni”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`