Medicamentul Daraprim, vital pentru bolnavii de SIDA şi cancer, mai scump de 55 de ori. O companie americană a decis să vândă o pastilă cu 750 de dolari în loc de 13,5 dolari

Medicamentul Daraprim, vital pentru bolnavii de SIDA şi cancer, mai scump de 55 de ori. O companie americană a decis să vândă o pastilă cu 750 de dolari în loc de 13,5 dolari
Foto: neonutre.com.br

Medicamentul Daraprim, vital pentru bolnavii de SIDA şi cancer, s-a scumpit de 55 de ori, prețul unei pastile ajungând la 750 de dolari, de la 13,5 dolari cum fusese comercializat anterior.

Decizia companiei americane a venit la o lună după ce a preluat patentul și a stârnit nemulțumire în rândul comunității medicale internaționale, iar Martin Shkreli, fondatorul Turing Pharmaceuticals, a devenit cel mai detestat om din industrie.

Compania Turing Pharmaceuticals a obținut dreptul de a produce medicamentul în luna august a acestui an. Deși prețul de producție a unei pastile este un dolar, medicamentul a ajuns să se vândă cu 13,5 dolari, ca apoi prețul acestuia să fie 750 de dolari, acesta fiind prețul corect, după cum spune Martin Shkreli.

Decizia companiei a produs nemulțumirea medicilor din SUA, care au semnat o scrisoare prin care cer revenirea la prețul inițial. Și Hillary Clinton a transmis că această situație este „strigătoare la cer”.

„Noul cost este nu se justifică,  pune viaţa bolnavilor în pericol, iar creşterea este nesustenabilă pentru sistemul public de sănătate”, se arată în scrisoare, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, fondatorul Turing Pharmaceuticals a declarat că nu are de gând să modifice prețul și a motivat creșterea sa prin nevoia de investiții.

„Nu este vorba despre o companie lacomă care încearcă să jefuiască pacienţii. Este pur şi simplu o decizie care ne menţine în afaceri”, a spus Martin Shkreli.

Martin Shkreli a mai fost implicat într-un scandal asemănător, fiind forțat să se retragă de la conducerea unei companii care cumpăra patentul pentru medicamente ieftine, după care le creștea prețul semnificativ.

Ultima oră
11:15 - România, țara din Europa cu cei mai mulți morți în accidente rutiere. Lista celor mai periculoase drumuri
11:10 - Sorin Cîmpeanu, despre rezultatele la titularizare: Un semnal de alarmă. Soluția poate să fie una complexă, vă asigur că vom lucra. Pe 1 octombrie va trebui să avem și propuneri concrete (VIDEO)
11:00 - Moda mașinilor pe plajă a ajuns și în SUA. Un autoturism de lux, parcat la malul mării (VIDEO)
10:39 - O nouă formă de malware face tot mai multe victime în mediul online. Hackerii au acces la datele personale printr-o aplicație falsă
10:38 - Titularizare 2021. Sorin Cîmpeanu: 20% dintre candidați nu au luat nici măcar nota 5. Din promoția curentă, au rezultate și mai slabe. 15 candidați au luat nota 1, avem unii eliminați pentru fraudă (VIDEO)
10:25 - Dacia și-a suspendat activitatea în uzina de la Mioveni. Motivul pentru care angajații au fost trimiși acasă
10:10 - Octavian Berceanu: 70-80% din deșeurile abandonate în Sectorul 1 provin din renovări de apartamente și birotică. Avem o iresponsabilitate pronunțată în rândul cetățenilor. Trebuie să disciplinăm populația (VIDEO)
10:02 - Tanczos Barna, o nouă măsură care îi vizează pe șoferi. În ce condiții ar putea fi confiscate mașinile parcate
09:49 - Alin Stoica: Deșeurile din Sectorul 1 sunt colectate / Dacă abandonăm gunoaiele pe stradă și apoi ne plângem că e murdar nu e o atitudine civică. Sper să vedem curând amenzi exemplare (VIDEO)
09:42 - Spărgătorii de semințe, puși de polițiști să măture cojile. Ce amenzi au primit