Merkel, primul discurs după atentat: Știu că e greu să ne imaginăm că un om a putut comite astfel de fapte, un om care beneficiază de azil în Germania, dar să avem încredere că putem trăi liberi!

Merkel, primul discurs după atentat: Știu că e greu să ne imaginăm că un om a putut comite astfel de fapte, un om care beneficiază de azil în Germania, dar să avem încredere că putem trăi liberi!
Foto:Newsweek

Știu că nu vrem să trăim sub teroare, că nu vrem să cădem pradă fricii, adeclarat cancelarul german Angela Merkel, în prima conferință după atentatul comis în Berlin.

Aceasta i-a îndemnat pe germani să continue să aibă încredere că pot trăi liberi în Germania. Totodată ea a promis că vinovații vor plăti pentru ceea ce au făcut și a admis că este greu de înțeles cum se poate întâmpla așa ceva într-o țară în care s-au creat centre pentru refugiați, iar numeroși oameni s-au oferi voluntari tocmai pentru a avea grijă de aceștia.

Sunt scandalizată și extrem de tristă. 12 oameni care petreceau și se bucurau în așteptarea Crăciunului nu vor mai putea fi alături de familiile lor. E incalificabil ce s-a întâmplat. Aproape alți 50 de oameni sunt răniți, iar unii se luptă să supraviețuiască. Am vorbit cu rudele, cu supraviețuitorii. Vă spunem că suntem alături, vă împărtășim durerea și sperăm să treceți peste această tragedie.

În ceea ce priveste ancheta, am încredere totală în cei care se ocupă de investigație. Cei vinovați vor răspunde în fața legii! Acum presupunem că ne confruntăm cu un atentat terorist. Știu că e greu să înțelegem acest lucru, să ne imaginăm că un om a putut comite astfel de fapte, cineva care beneficiază de azil în Germania. Sunt atâția oameni care stau în centre de refugiați și atâția germani care sunt voluntari și îi ajută…

Vreau să avem toate detaliile despre ce s-a întâmplat și despre ce consecințe vom avea. Pe parcursul zilei mă voi întâlni cu primarul din Berlin și cu miniștrii de resort și voi merge la locul atacului pentru a prezenta condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața.

Știu că nu vrem să trăim sub teroare, că nu vrem să ne schimbăm stilul de viață, că nu vrem să renunțăm la aceste festivități ori să trăim sub frică. Nici nu vrem să cădem pradă fricii. Să avem încredere că putem trăi liberi în Germania!”, a declarat cancelarul Angela Merkel.

Ultima oră
00:12 - Marius Budăi, despre problema pensiilor speciale: Nu fac eu propuneri şi pentru sistemul de apărare şi ordine publică deoarece ar însemna să mă ocup de tot Guvernul
00:05 - Președintele Croației a semănat confuzie cu amenințarea că va retrage trupele din NATO, pe fondul crizei dintre Rusia și Ucraina. Ce a declarat Zoran Milanovic
23:58 - De ce a părăsit Andreea Tonciu Survivor România 2022. A avut nevoie de intervenția medicului, cu puțin timp înainte de eliminare
23:50 - DSP-urile sunt în colaps. Pacienții se vindecă de Covid până să le răspundă cineva solicitărilor
23:43 - Boris Johnson: Dacă Rusia va invada Ucraina, fiii multor rusoaice nu se vor mai întoarce acasă. Rezistența ucraineană va fi feroce, iar Marea Britanie va mări numărul militarilor din cadrul NATO (VIDEO)
23:27 - Adela Popescu, glume pe seama vârstei lui Răzvan Fodor: Îmi dau seama că nu e chiar așa de rău. Cum a reacționat actorul
23:24 - Administrația Biden a retras oficial ordinul privind vaccinarea obligatorie în marile companii. Actul normativ fusese blocat de Curtea Supremă a SUA
23:06 - Un grup comercial american taie din avântul sancțiunilor anunțate de Biden. “SUA ar trebui să ia în considerare noi prevederi legale”
23:02 - Florin Piersic a plecat din România, la 86 de ani. Motivul pentru care a părăsit țara și cine îl însoțește  
22:52 - Cristian Diaconescu: NATO și SUA au spus foarte clar că la o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina răspunsul nu va fi unul militar / Reacția Alianței de sprijin în caz de criză diferă între Marea Baltică și Marea Neagră (VIDEO)