Milioane de musulmani au început marele pelerinaj spre Mecca: Accesul iranienilor este interzis (VIDEO)

Milioane de musulmani au început marele pelerinaj spre Mecca: Accesul iranienilor este interzis (VIDEO)
Foto: premiumtimesng.com

Un milion şi jumătate de musulmani din lumea întreagă au început marele pelerinaj spre Mecca, punctul culminant din calendarul musulman. Evenimentul a fost marcat anul trecut de o busculadă tragică, iar în acest an, este afectat de criza dintre Arabia Saudită şi Iran, informează Le Figaro.

Milioane de musulmani din lumea întreagă încep marele pelerinaj la Mecca. Anul acesta, se estimeaza că trei milioane de oameni vor participa la ritualul care constituie unul dintre "cei cinci piloni" ai religiei islamice.

În prima zi, pelerinii coboară în Valea Mina, la câţiva kilometri est de Mecca, după care urcă pe Muntele Arafat. Gestionarea fluxului masiv de pelerini, asigurarea găzduirii şi transportului şi garantarea securităţii lor necesită capabilităţi logistice şi eforturi imense din partea autorităţilor saudite.

Milioane de musulmani au început marele pelerinaj spre Mecca: Accesul iranienilor este interzis

#DIRECT_ONE_wy2yuh#

Riyadhul a fost aspru criticat după busculada produsă în septembrie 2015, care s-ar fi soldat cu peste 700 de morţi.

Pentru a evita repetarea unei noi tragedii, autorităţile au înăsprit măsurile de securitate. La dispoziţia pelerinilor au fost puse brăţari electronice care stochează datele lor personale.

Pelerinii iranieni nu sunt bineveniţi în acest an la Mecca, fiindu-le interzis din nou accesul după aproape 30 de ani. Dintre cei aproximativ 60.000 de iranieni care au mers anul trecut la Mecca pentru pelerinaj, peste 460 au murit în busculadă, fapt ce a provocat furia Teheranului.

Vineri, mii de iranieni au mărşăluit la Teheran pentru a-şi arăta furia faţă de interzicerea prezenţei lor la Mecca, promiţând că „nu vor ierta niciodată" Arabia Saudită.

Urmăriți B1TV.ro și pe