Ministrul de externe al Franţei, Michele Alliot-Marie, şi-a anunţat demisia

Ministrul de externe al Franţei, Michele Alliot-Marie, şi-a anunţat demisia
Ministrul francez de externe, Michele Alliot-Marie, a demisionat duminică după ce a fost criticată îndelung pentru atitudinea ei privind Tunisia. Fostul ministru susţine că nu a facut nimic greşit şi a avut o...

Ministrul francez de externe, Michele Alliot-Marie, a demisionat duminică după ce a fost criticată îndelung pentru atitudinea ei privind Tunisia. Fostul ministru susţine că nu a facut nimic greşit şi a avut o serie de atacuri îndreptate spre presă, informează AFP.

”Deşi am sentimentul că nu am comis nicio încălcare, am decis să părăsesc atribuţiile mele ca ministru al afacerilor externe şi europene”, a declarat Alliot-Marie în scrisoarea adresată preşedintelui Nicolas Sarkozy, care începe cu ‘Dragă Nicolas’. “Vă rog să acceptaţi demisia mea”, a solicitat ea.

Michele Alliot-Marie a fost aspru critcată pentru că ar fi oferit ajutor francez, cu scopul înăbuşirii revoltelor din Tunisia.

„De câteva săptămâni, sunt ţinta unor atacuri politice şi apoi mediatice, care vehiculează, pentru a crea suspiciuni, contra-adevăruri şi amalgame”, mai subliniază ministrul francez de externe, care a ocupat această funcţie de la mijlocul lunii noiembrie, după ce a ocupat mai multe poziții de ministru în diferite guverne, cu începere din 2002.

„De 15 zile, familia mea suferă din partea unor media o adevărată hărţuire în viaţa privată iar eu nu pot accepta ca unii oameni să folosească această intrigă pentru a încerca să facă să se creadă că există o slăbire a politicii internaţionale a Franţei”, a adăugat Alliot-Marie.

Începutul problemelor- o vacanţă în Tunisia

Cariera politică a ministrului de externe francez a fost grav afectată începând cu valul de proteste din ţările arabe. Sefa diplomaţiei a primit critici serioase privind vacanţa petrecută în Tunisia, la sfârşitul anului trecut, exact în perioada în care revoltele antiguvernamentale, care urmau să îl înlăture pe dictatorul Ben Ali, începuseră deja.

Alliot-Marie şi persoanele care o însoţeau au folosit avionul privat al omului de afaceri Aziz Milled, un partener de afaceri al familiei Ben Ali.De asemenea, părinţii fostului ministru de externe au cumparat o companie imobiliară de la Aziz Milled. După toate aceste întâmplări , în încercările ei de a nega şi de a ascunde aceste lucruri, Alliot-Marie a reuşit doar să înrăutăţească situaţia.

Înlocuită cu Alain Juppé

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat aseară, la scurt timp după demisia lui Michèle Alliot-Marie, numirea lui Alain Juppé - care deţinuse anterior portofoliul apărării - în funcţia de ministru de externe. 

Nicolas Sarkozy a mai decis numirea senatorului Gerard Longuet în postul de ministru al apărării în locul lui Alain Juppé, şi a celui mai apropiat colaborator al său, Claude Gueant, la Ministerul de Interne, înlocuindu-l pe Brice Hortefeaux.