Ministrul francez al Finanțelor, Christine Lagarde, și-a anunțat candidatura la șefia FMI

Ministrul francez al Finanțelor, Christine Lagarde, și-a anunțat candidatura la șefia FMI

Ministrul francez al Finanțelor, Christine Lagarde, și-a anunțat candidatura la funcția de director general al Fondului Monetar Internațional (FMI), cu toate că marile economii emergente vor încetarea dominației europene asupra postului, relatează Reuters.

„Este o provocare imensă pe care o abordez cu umilinţă, în speranţa de a ajunge la cel mai larg consens posibil”, a declarat Lagarde, citată de sursa menționată.

Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud au criticat dur oficilaii europeni pentru că au sugerat ca noul director general al FMI să fie încă odată un european.

De asemenea, statele emergente atrag atenția asupra faptului că desemnarea directorului general al trebui să fie bazată pe competență și nu pe naționalitate.

Marea Britanie și-a anunțat deja susținerea pentru candidatura lui Lagarde devenind astfel primul stat G7 care susține candidatura ministrului francez al Finanțelor pentru postul rămas vacant după demisia lui Dominique Strauss-Kahn.

„O sprijinim pentru că este cel mai bun candidat pentru această funcţie, iar personal cred că ar fi foarte bine să avem pentru prima dată în istoria de 60 de ani a fondului o femeie ca director general. A dat dovadă de abilităţi de lider internaţional ca preşedinte al consiliului de anul trecut al miniştrilor de finanţe din statele G20. A fost de asemenea un promotor puternic al ţărilor care încearcă să-şi reducă deficitele bugetare ridicate şi să se descurce după posibilităţi”, a declarat ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, într-un comunicat.

Fostul director general al FMI Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi din funcție, după ce a fost arestat la sfârșitul săptămânii trecute la New York sub acuzația de agresiune sexuală și tentativă de viol.