Mulți dintre nemți, nostalgici după fosta Republica Democrată Germană

Mulți dintre nemți, nostalgici după fosta Republica Democrată Germană
Foto: howstuffworks.com

Nu numai românii au nostalgii, ci și nemții. După 25 de ani de la unificare, mulți dintre germani duc încă dorul vechii Republici Democrate Germane. Foştii „est-germani” recunosc însă că nu tânjesc după serviciul de securitate Stasi, care le-a monitorizat fiecare pas sau după economia centralizată planificată. Mărcile Vita Cola, Ciocolata Bambina, celebra maşină Trabant, mascota Ampelmann, dar şi pălăriile, sunt câteva dintre lucrurile care le lipsesc germanilor care au trăit în Republica Democrată.

La fel cum unii dintre români spun că „era mai bine pe vremea lui Ceauşescu, a comuniştilor”, din ce în ce mai mulţi germani spun că „înainte de căderea Zidului Berlinului şi de unificarea cu Occidentul, totul a fost bine”.

Unii se agață de experiențe reale, altele repetă, mecanic, doar ce aud de la părinţi şi bunici.

În 2003, o treime dintre nemţi spuneau că duc dorul obiceiurilor din Republica Democrată, potrivit sondajelor. Șase ani mai târziu, 57 la sută dintre foştii est-germani au insistat că viața sub comunism a fost mai bună.

Atunci când vorbesc despre vestici, ei încă resping ”aroganța occidentalilor”.

Germania a sărbatorit ieri, cu sobrietate, 25 de ani de la Reunificare.

Pe 3 octombrie 1990, cele două Germanii redeveneau o singură țară, la mai puţin de un an de la dărâmarea Zidului Berlinului.

 

Tags: