NATO își consolidează prezența în Marea Neagră: SUA, Franța și Marea Britanie au trimis nave militare în regiune / Ce face Rusia în acest context

NATO își consolidează prezența în Marea Neagră: SUA, Franța și Marea Britanie au trimis nave militare în regiune / Ce face Rusia în acest context
Foto: facebook.com/pg/USNavalForcesEuropeAfrica

Trei nave militare ale unor state NATO se află, în această perioadă, în Marea Neagră. Alianța Nord-Atlantică își consolidează prezența în regiune prin patrularea distrugătorului american USS Roosevelt, a navei hidrografice multirol HMS Enterprise, a Marii Britanii, și prin nava de cercetare electronică Dupuy de Lome din cadrul Forţelor Navale ale Franţei. Deplasarea acestor nave în Marea Neagră vine în contextul în care în zonă a avut loc deja o consolidare a prezenței aeriene a NATO, prin mai multe zboruri ale unor bombardiere sau avioane de supraveghere. De asemenea, totul se întâmplă pe fondul exercițiului „Caucaz-2020”, pe care Rusia îl va face între 21 și 26 septembrie, potrivit Adevărul.

Trei nave militare americane, britanice și franceze, se află în Marea Neagră în această perioadă

Distrugătorul USS Roosevelt face parte din Flota a Vl-a americană și este o navă de luptă din clasa Arleigh Burke. Nava este operată de 380 de ofiţeri şi marinari și este dotată cu rachete de croazieră Tomahawk, care pot atinge ținte aflate la 2.500 de kilometri, lansatoare de rachete antinavă şi antiaeriene, torpile şi două elicoptere multirol.Potrivit U.S. Naval Forces Europe-Africa, distrugătorul USS Roosevelt a ajuns în marea Neagră pentru a participa la „operațiunii de securitate maritimă cu aliații și pertenerii NATO din regiune”.

”Operațiunile navei în Marea Neagră vor consolida interoperabilitatea cu aliații și partenerii NATO și vor demonstra hotărârea colectivă de a apăra securitatea Mării Negre în cadrul operațiunii Atlantic Resolve”, se mai arată într-un comunicat al U.S. Naval Forces Europe-Africa.

Rusia pregătește exercițiul „Caucaz-2020” în Marea Neagră

În contextul prezenței în regiune a distrugătorului USS Roosevelt, Flota rusă din Marea Neagră a ordonat ca nava americană să fie escortată de fregata Amiral Essen, un vas militar dotat cu mai multe sisteme de armament și cu performanțe asemănătoare cu cele ale USS Roosevelt.

Nava hidrografică multirol britanică HMS Enterprise este operată de 72 de ofiţeri şi marinari și are la bord mai multe sonde şi senzori remorcaţi, care au ca scop culegerea de informaţii militare, precum și două tunuri Oerlikon, trei minitunuri şi patru mitraliere.

A treia navă NATO prezentă în Marea Neagră este nava franceză de cercetare electronică Dupuy de Lome, dotată cu sisteme de cercetare care fac posibilă detectarea, interceptarea şi efectuarea analizei tehnice a diferitelor surse de radiaţii electomagnetice și interceptarea şi analiza semnalelor sistemelor de comunicaţii în toată banda de frecvenţe de la 30 kHz la 100 Ghz. Vasul francez este operat de 30 de marinari şi 80 de operatori de comunicaţii, este dotat cu două mitraliere M2 Browing de calibru 12,7 milimetri și poate atinge viteze de 16 noduri.

Navele aliate deplasate în zonă vor urmări desfășurarea exercițiului „Caucaz-2020”, în cadrul căruia militarii ruși vor face trageri cu mai multe tipuri de armament.

Ultima oră
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara