Negociator ucrainean: Masacrul din Bucha a provocat o atitudine „mult mai negativă” a societății ucrainene față de orice concept de negociere cu Rusia

Negociator ucrainean: Masacrul din Bucha a provocat o atitudine „mult mai negativă” a societății ucrainene față de orice concept de negociere cu Rusia
Foto: Mykhailo Podolyak (consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski) / Twitter

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoleak a declarat că evenimentele recente din Bucha au afectat discuțiile cu Rusia, astfel încât societatea ucraineană are acum o „atitudine mult mai negativă” față de conceptul de negociere cu Moscova.

Acesta a subliniat necesitatea negocierilor pentru „oportunitatea de a încheia un acord formal, în cadrul mecanismului propus de preşedintele Zelenski”, potrivit Agerpres.

Masacrul din Bucha a provocat o atitudine negativă a societății ucrainene

După măcelul de la Bucea şi din alte localităţi din regiunea Kievului, „societatea ucraineană are acum o atitudine mult mai negativă faţă de orice concept de negociere cu Federaţia Rusă”, întrucât aceasta nu mai este percepută ca un stat civilizat care trăieşte după regulile civilizaţiei, a declarat Mihailo Podoleak într-un interviu acordat portalului ucrainean RBC.ua.

Cu toate acestea, negociatorul a subliniat necesitatea continuării negocierilor: „Pentru noi, procesul convorbirilor este important tocmai pentru oportunitatea de a încheia un acord formal, în cadrul mecanismului propus de preşedintele Zelenski, când Ucraina nu va vorbi doar faţă în faţă cu Rusia despre război şi pace, ci o va face şi în prezenţa altor state influente cu armate puternice, când Federaţia Rusă îşi va asuma obligaţii faţă de o serie de ţări importante”.

Rusia acuză Occidentul că influențează Ucraina la negocieri

Rusia a oferit un nou punct de vedere pe marginea negocierilor cu Ucraina. Administrația de la Moscova a recunoscut că discuțiile nu decurg așa cum și-ar dori și totodată, a acuzat că pentru acest lucru este de vină Occidentul, care influențează tabăra lui Volodimir Zelenski.

În opinia lui Serghei Lavrov, Occidentul încearcă să se opună negocierilor de pace, prin intermediul acuzațiilor de crime de război – în special cazul „Bucha”, pe care rușii le neagă.

Diplomatul rus a mai anunțat joi că Ucraina a prezentat un proiect de acord de pace cu o zi în urmă, o inițiativă cu niște termeni modificați de ucraineni, asupra cărora cele două state aflate în conflict au căzut de acord, de curând, susține Lavrov. Astfel, negocierile de pace sunt departe de a se încheia.

Urmăriți B1TV.ro și pe