Negociatorul-şef pentru Brexit: La Londra ar putea veni un nou Guvern, cu o poziţie diferită faţă de ieşirea din UE

Negociatorul-şef pentru Brexit: La Londra ar putea veni un nou Guvern, cu o poziţie diferită faţă de ieşirea din UE

Criza politică din Regatul Unit cauzată de impasul privind negocierile de ieşire din Uniunea Europeană, ar putea duce la înlocuirea Theresei May din fruntea Guvernului şi venirea la putere a unui cabinet cu o viziune complet diferită privind Brexitul. O spune chiar negociatorul-şef pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, într-un interviu acordat pentru BBC.

Acest scenariu ar putea avea loc în cazul în care politicienii britanici ar vota împotriva înţelegerii încheiate de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană.

„S-ar instala, bănuiesc, o adevărată criză în politica britanică. Estimez chiar că ar putea avea loc alegeri şi, poate, după un nou scrutin, s-ar instala un nou Guvern, poate chiar cu o poziţie diferită faţă de a actualului în ceea ce priveşte Brexitul”, a spus Verhofstadt pentru BBC, conform Gândul.

Oficialul precizează că el îşi doreşte ca Regatul Unit să rămână membru al uniunii vamale şi al zonei economice europene.

„Vrem mai mult decât un tratat de liber schimb”, a adăugat acesta, care a explicat şi că UE nu este împotriva unei perioade de tranziţie şi că este reciproc necesar să se discute şi să se negocieze viitoarea relaţie.

Oficialul european a adăugat că până în martie 2019 este posibil să se ajungă la un consens în ceea ce priveşte acordul de retragere a Regatului din blocul comunitar, dar şi asupra duratei perioadei de tranziţie şi asupra declaraţiei politice care va descrie cadrul viitoarelor relaţii dintre Marea Britanie şi UE.

Guy Verhofstadt a avertizat că Marea Britanie „va suporta consencinţele” dacă alege să se distanţeze în anumite domenii în tentativa britanică numită „recâştigarea suveranităţii”.

„Totul depinde de liniile roşii transmise dinspre partea britanică. Eu spun că piaţa unică este cea mai bună soluţie pentru industria britanică şi pentru economia din Regat, dar Guvernul britanic nu vrea acest lucru pentru că linia roşie este lipsirea cetăţenilor de libera circulaţie”, a afirmat negociatorul-şef privind Brexit.