CRIZA socială, economică şi politică a Venezuelei se PRELUNGEȘTE. „Este CEL MAI MARE declin de la prăbuşirea Uniunii Sovietice incoace”

CRIZA socială, economică şi politică a Venezuelei se PRELUNGEȘTE. Este CEL MAI MARE declin de la prăbuşirea Uniunii Sovietice incoace
Sursă foto: Hepta.ro

Venezuela îl va avea încă şase ani în fruntea ţării pe controversatul om politic Nicolás Maduro, sub al cărui prim-mandat statul sud-american a intrat într-o gravă criza socială, economică şi politică, relatează CNN.

Decizia lui Maduro vine în ciuda situației foarte grave în care Venezuela se aflăși în ciuda faptului că o parte a Americii de Sud a declarat că nu îi va recunoaşte poziţia.

„Se pare că Maduro a reuşit să-şi creeze o poziţie avantajoasă în ceea ce priveşte controlul instituţiilor cheie în ţară, inclusiv armată, care este cheia. Prin urmare, pe termen scurt, pare improbabil ca ceva se va întâmpla în legătură cu această stare de fapt”, a precizat Richard Fancis, director în cadrul Fitch Ratings, citat de CNN.

Potrivit estimărilor, inflaţia din Venezuela a ajunsla cifra record de 130.000%, există și o lipsă cronică de alimente şi combustibil – asta deşi Venezuela poseda cea mai mare rezervă de petrol din lume –, iar în doar câţiva ani de zile peste trei milioane de oameni au fugit din ţară, potrivit estimărilor ONU.

Iar FondulMonetar Internațional estimează căinflaţia ar urma să atingă cifra de zece milioane la sută în 2019, datorită creşterii continue a salariului minim.

„Este o situaţie foarte, foarte dificilă datorită scăderii economiei cu aproximativ 50% din 2013 încoace. Este cel mai mare declin pe care l-am văzut în afara unui război de la prăbuşirea Uniunii Sovietice încoace. Este o mare, mare, mare criză economică”, a mai precizat Richard Fancis.

Foto: Cetățeni venezueleni așteaptă la coadă pentru a solicitarezidență temporară în Peru (sursă foto: Hepta.ro)

Reacţia pe plan internaţional

Anticipând decizia lui Maduro de a începe un nou mandat, Canada şi mai multe state din America de Sud au indicat deja faptul că nu îl vor recunoaşte pe Nicolas Maduro drept preşedinte – o decizie ce ar putea afecta și mai mult contactele diplomatice dintre Venezuela și ţările respective. Ca răspus, Nicolás Maduro a vorbit din nou de o „tentativă de lovitură de stat” încurajată de Statele Unite.

Nu este, însă, prima dată când Nicolás Maduro acuză Statele Unite de „tentativă de lovitură de stat”, această retorică fiind preluată de la predecesorul său, Hugo Chávez.

Reacţia pe plan intern

În urmă cu câteva zile Adunară Naţională a Venezuelei (echivalentul parlamentului) a declarat conducerea lui Maduro ilegitimăşi a investit în locul lui un nou lider.

Adunarea Naţională a Venezuelei este, însă, un organism ale cărei atribuţii au fost puternic diminuate în 2016 de către Curtea Supremă – o instituţie dominată de persoane loiale lui Niclas Maduro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`