Nivelul alertei nucleare din Japonia, ridicat de la 4 la 5

Nivelul alertei nucleare din Japonia, ridicat de la 4 la 5
Pericolul nuclear creşte de la o oră la alta în Japonia. Autorităţile au anunţat ridicarea gradului de pericol de la 4 la 5, pe o scară de 7. Autoritatile lupta în continuare să răcească toate cele 6 reactoare...

Pericolul nuclear creşte de la o oră la alta în Japonia. Autorităţile au anunţat ridicarea gradului de pericol de la 4 la 5, pe o scară de 7. Autoritatile lupta în continuare să răcească toate cele 6 reactoare nucleare de la Fukushima. Japonezii toarnă apă din maşini de pompieri şi elicoptere peste instalaţiile de la centrală.

Sute de pompieri au fost trimişi din Tokio pentru a ajuta la răcirea reactoarelor de la Fukushima. Cele mai mari probleme sunt la reactorul 3, care este la un pas să se supraîncălzească.

„Este o misiune extrem de dificilă. Reputaţia Japoniei şi vieţile multor oameni sunt în mâinile noastre”, susţine unul dintre pompieri.

În capital Japoniei, toată lumea îşi pune speranţele în eforturile echipelor de salvare. Situaţia este atât de gravă încât în arhipeleagul nipon a ajus şi directorul agenţiei pentru energie atomică.

„Avem de a face cu un accident extrem de serios. Comunitatea internaţională este extrem de îngrijorată”, a spus Yukiya Amano, director general al Agenţiei pentru energie Atomică.

Între timp, mii de oameni fug de pericolul radioactiv. Oficialii japonezi au cerut ca alimentele să fie testate pentru a se vedea dacă au fost contaminate radioactiv. Vânzătorii spun că oamenii cumpără oricum foarte multe conserve iar anunţul nu va face decât să le alimenteze frica de produse proaspete.

Japonia continua lupta cu radiatiile