Noi acuzații grave aduse serviciilor de informații rusești. „Au obținut informații pentru atacuri viitoare”

Noi acuzații grave aduse serviciilor de informații rusești. Au obținut informații pentru atacuri viitoare

Serviciile de informații rusești s-au aflat în spatele unor atacuri cibernetice ce au vizat ministerul afacerilor externe al Republicii Cehe, relatează Euronews, care citează un raport al Serviciul de Informații BIS, din Cehia.

„Toate informațiișe indică foarte clar că a fost campania de cyberspionaj „Turla”, care orginează din FSB, și campania PAT28/Sofacy, care este atribuită serviciilor de informații militare rusești, GRU”, a precizat într-un raport anual Serviciul de Informații BIS ceh,

Conform sursei citate, hackerii ar fi accesat 150 de mailuri, copiind mailuri și atasamente.

„În acest fel au obținut informații care ar putea fi fololsite pentru atacuri viitoare, precum și o listă de potențiale ținte în practic toate instituțiile importante ale statului”, a mai indicatserviciul de informațiiceh.

Cehia este stat-membru NATO din 1999 și stat-membru UE din 2004. Afirmațiile agenției cehești sunt doar ultimele dintr-o listă deja lungă de astfel de acuzații ce au vizat Federația Rusă doar anul acesta.

Istoricul recent al acuzațiilor de spionaj și atacuri cibernetice

– În luna octombrie, Arabia Saudită a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele unor atacuri ce au avut loc în 2017 și care ar fi vizat o rafinărie petrochimică;

– În luna octombrie, patru agenâi ai serviciilor de informații militare rusești (GRU) au fost arestați de către autoritățile olandeze. Ulterior, au fost acuzați de tentative de spargere a mai multor sisteme informatice cu scopul accesării unor informații legate, printre altele, de doborârea avionului Malaysia Airlines Flight 17, în 2017, în Ucraina.

– În luna martie, Federația Rusă este acuzată de încercări de otrăvire cu neurotoxina Novichok a fostului ofițer al sericiilor de informații rusești, Sergei Skripal, precum și a fiicei acestuia, Yulia Skripal. Tentativa a avut loc în localitatea Salisbury.

Raportul serviciului de Informatii din Cehia a raportat, însă, și o activitate de spionaj tot mai intensă din partea agențiilor din China, în domeniile economic, tehnologic și științific.

Urmăriți B1TV.ro și pe