Norul radioactiv paralizează Japonia: În Tokyo se pregătește evacuarea a 35 de milioane de oameni

Norul radioactiv paralizează Japonia: În Tokyo se pregătește evacuarea a 35 de milioane de oameni
”În Japonia e Apocalipsa!” Nu o spune presa avidă de senzațional, ci comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, semn că în zonă situația este cu adevărat dramatică. Exploziile în lanț de la...

În Japonia e Apocalipsa!” Nu o spune presa avidă de senzațional, ci comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, semn că în zonă situația este cu adevărat dramatică. Exploziile în lanț de la centrala nucleară de la Fukushima au făcut ca nivelul radiațiilor să crească brusc, autoritățile nipone anunțând că toată lumea este expusă, în special copiii și gravidele.

Dezastrul pare a putea fi limitat în acest moment doar de vreme, condițiile meteo fiind cele care decid încotro se va îndrepta norul radioactiv. Deocamdată alertă maximă, în afară de Japonia, este doar în Rusia, unde s-a înregistrat deja un nivel crescut al radiațiilor, însă încă în limita normală.

Fukushima, un nou Cernobîl

La Fukushima se vorbește de un nou Cernobîl. Sunt peste 200 de persoane iradiate, iar 70.000 de oameni au fost evacuați. Cei care au rămas s-au închis în case și așteaptă echipele de decontaminare, ultima speranță dintr-un teritoriu care se apropie de descrierile biblice ale Iadului.

Un nou incendiu a izbucnit la reactorul 4

Situația cea mai dramatică, după Fukushima, pare să fie în aceste momente în capitala Japoniei, unde nivelul radioactiv a crescut deja peste limita normală. Tokyo este acum un oraș pustiu, frica de radiații, raționalizarea energiei, combustibilului și lipsa de alimente fâcând ca mai toți locuitorii orașului să se închidă în case.

Cea mai mare evacuare din istorie

Potrivit cotidianului Bild, autoritățile japoneze i-au serios în calcul un plan de evacuare din Tokyo și împrejurimi. Dacă se va întâmpla, ar putea fi vorba de cea mai mare evacuare în masă din istorie: peste 35 de milioane de persoane. Potrivit acestui scenariu, drumurile vor fi blocate de echipele de intervenție, iar oamenii vor fi îndrumați spre o nouă destinație.

Vezi AICI cât de repede poate ajunge norul radioactiv în Europa.

Unde totuși s-ar putea îndrepta milioane și milioane de japonezi din faza norului radioactiv, se întreabă îngtijorați niponii. Răspunsul pare unul singur, pesimist: spre nicăieri. Niciodată nu se va putea ca o țară întreagă să se mute din loc, iar totul depinde acum de nivelul de radiații din fiecare zonă.